Sumak çayının faydaları neler? Sumak neye iyi gelir?

Sumak çayının faydaları neler? Sumak neye iyi gelir?

Sumak, çalı veya küçük ağaçtır ve sonbaharda parlak kırmızı bileşik yaprakları ve koni şeklinde oluşan kırmızı meyveler kümesiyle kolayca tanımlanır. Çayı da yapılan sumağın pek çok faydası bulunmaktadır. İşte, sumak çayının sağlığa faydaları...

Geçmişte insanlar sumağı soğuk algınlığı, ateş ve iskorbüt hastalığını tedavi etmek için kullanırken ayrıca kille karıştırılmış meyveleri öğüterek açık yaralarda merhem olarak kullandılar. Sumak ayrıca ishal, dizanteri, boğaz ağrısı, enfeksiyonlar, astım ve uçukların tedavisinde de faydaları olduğunu göstermiştir.

SUMAK ÇAYININ FAYDALARI

Güçlü Bir Antioksidandır

Sumak, antioksidanlar açısından zengindir. Antioksidanlar ise, sağlıklı hücrelere zarar veren kötü hücrelere karşı savaşırlar. 2004 yılında yapılan bir bilimsel araştırmaya göre , antioksidanlar kalp hastalıkları, erken yaşlanma , mide rahatsızlıkları ve diğer birçok yan etkiden sorumlu olan kötü hücrelere karşı savaşır.

Mantar Enfeksiyonlarıyla Savaşır

Bir başka bilimsel araştırma sonucunda sumağın etkili bir antifungal etkiye sahip olduğu ortaya çıktı. Sumağın, en etkili zararlı hücre olan ve özellikle bir insan patojeni olarak bilinen Aspergillus flavus'a karşı savaşabilir. Bu enfeksiyon akciğerler, kalp, dahil vücuttaki birçok organı etkileyebilir. Göğüs ağrısı, ateş ve eklem ağrısı, mantar enfeksiyonlarının en yaygın semptomlarıdır.

Mikroplarla Mücadele

2010 yılında Hacettepe Üniversitesi'nde gerçekleştirilen bir araştırmaya göre sumak antimikrobiyal bir bitkidir.

Sumak bitkisinin mikrobesinlere, özellikle salmonella Typhimurium'a karşı ciddi bir savunma olarak kullanıldığı söyleniyor.

Sumak ve kekik yağı karışımı olarak kullanıldığında mikroplara karşı çok etkili bir silahtır.

Diyabete İyi Gelir

Çalışmalar, sumak bitkisinin şeker hastalığı ve obezite tedavisinde etkili olduğunu göstermiştir. Antioksidan açısından zengin olan sumak, kolesterol ve kan şekeri seviyelerinin düşürülmesine yardımcı oluyor.

Diüretiktir

Sumağın diüretik özellikleri vardır. Bu nedenle toksik maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olan bir bitki olduğu gözlemlenmiştir.

Mesane iltihabına neden olan ağrılı ve yanıcı idrara çıkma ve iltihabı tedavi etmek için kullanılır. Ekşi sumak suyu Orta Doğu'da mide rahatsızlığını gidermek için yaygın olarak kullanılan bir seçenektir.

Kanserle Mücadele

Bazı araştırmalar sumak bitkisinin kanser önleyici özelliklere sahip olduğunu göstermiştir. Meme kanserinin tedavi sırasında sağlıklı hücreleri koruduğuna inanılmaktadır.

Kadın Sağlığı İçin Faydalıdır

Sumak çayı, sumak suyu ve sumak kabuğu genel olarak kadın hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Sumak ayrıca aşırı vajinal akıntıda haricen de uygulanır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN