Suriyeli muhacirlerin suç oranı

Sözcü gazetesi Suriyeli muhacirleri “suç makinesi” ilan etmişti ya; son günlerde bu minvaldeki haberlerin bini bir para.

Hele sosyal medyada…

Sanırsınız Türkiye’de asayiş berkemal idi de Suriyeliler gelince aniden suç patlaması oldu.

El insaf!

***

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne göre Türkiye’de 3.5 milyonun biraz üzerinde Suriyeli muhacir bulunuyor.

Onlarla beraber 85 milyon olduğumuzu farz etsek, nüfusun yüzde 4’ten biraz fazlasını teşkil ediyorlar demektir.

Suriyeli muhacirlerin suça olağanüstü derecede meyilli olduğunu ileri sürenlere soralım: Nedir bunun derecesi? Türk vatandaşlarının iki katı mı, üç katı mı, ne?

İki katıysa, Türkiye’de işlenen suçların yüzde 8’inden fazlasını Suriyeli muhacirler işliyor demektir.

Üç katıysa, yüzde 12’sinden fazlasını…

Gelin görün ki resmi rakamlar öyle demiyor.

Bambaşka bir şey söylüyor resmi rakamlar; “suç makinesi”nin yanından bile geçmeyen bir şey:

Türkiye’de işlenen suçların sadece yüzde 1,3 kadarını Suriyeli muhacirler işliyor.

(Bu oran bir ara yüzde 1,5 civarındaymış, ama düşüş trendine girmiş).

***

Göç İdaresi Genel Müdürü Abdullah Ayaz’ın 28 Ağustos 2018’de Anadolu Ajansı’na verdiği beyanattan:

“Suriyeli misafirlerimiz bazı kesimlerce suçlu olarak gösterilmeye çalışılmakta, kendi aralarında gerçekleşen en küçük tartışmalar dahi basında olması gerektiğinden, taşıdığı haber değerinden çok daha fazla gündemde tutulmaktadır. Suriyelilerin 2014 ila 2017 yılları arasında toplam asayiş suçları içerisindeki yıllık ortalama oranı yüzde 1,32. Bu olayların önemli bir kısmı kendi aralarındaki anlaşmazlıklardan kaynaklanan olaylardan oluşmaktaydı. Suriyelilerin ülkemizdeki suç işleme oranındaki düşüş trendi 2017’de olduğu gibi 2018’de de devam etmektedir. 2018’in güncel verileri 2017 ile karşılaştırıldığında en az yüzde 20’lik bir düşüş görülmektedir. Geçici koruma altındaki Suriyeli misafirlerimiz ülkemizde artan nüfuslarına rağmen azalan suç oranları ülkemizin ortaya konduğu uyum politikaları ve Suriyeli misafirlerimizin ülkemize uyum sağlama çabalarının gösterilmesi açısından da adeta sağlama yapmamıza olanak vermektedir.”

***

Suç makinesi, öyle mi?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 19 Ekim 2018’de yaptığı bir açıklamaya göre “Türkiye’de işlenen suçların oranı yüzde 2,5. Suriyelilerin ise yüzde 0,8.”

Ne demek bu?

Suriyeli muhacirlerin suç işleme oranı Türkiye ortalamasının üçte birinden daha az…

Biz onlardan üç kat fazla -ve üstüne bir miktar daha- suç işliyoruz…

Onlar suç makinesi ise biz suç fabrikasıyız!

(“Biz” ve “onlar” tabii ki lafın gelişi. Et-tekraru ahsen velevkâne yüzseksen: Sykes diye bir İngiliz’le Picot diye bir Fransız’ın çizdiği sınırlar benim gönlüme işlemez. Biriz.)

***

Suriyeli muhacirlerle ilgili diğer rahatsızlık konularında da abartı ve yalan payı yüksek.

Suriyeli muhacirlere yönelik ötekileştirici, dışlayıcı, ayrımcı, düşmanca ve düşmanlığı davet edici yaklaşımlar -ki bunlar baş edilmesi güç sorunlar doğurma potansiyeli taşıyor- galebe çalmadığı müddetçe endişeye mahal yok.

Planlamada, organizasyonda, koordinasyonda, mevzuatta hatalar yahut eksikler olabilir, ama bunlar yavaş yavaş telafi ediliyor; öteden beri hicret yurdu olan Türkiye’nin tecrübesi, Suriyeli muhacirler meselesinin altından kalkmaya ziyadesiyle yeter.

YORUMLAR (138)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
138 Yorum