'Surp Toros Ermeni Kilisesi, koruma kararına rağmen nasıl yıkıldı?'

'Surp Toros Ermeni Kilisesi, koruma kararına rağmen nasıl yıkıldı?'

HDP'li Garo Paylan, Kütahya’da bulunan ve tarihi 1603'e kadar uzanan Surp Toros Ermeni Kilisesi’nin koruma kararına rağmen nasıl yıkıldığını Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a sordu.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Kütahya’da Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 5407 nolu kararıyla ‘Korunması Gerekli Taşınmaz’ olarak tescil edilen ve bir kişinin mülkiyetine geçtikten sonra yıkılarak yok edilen Surp Toros Ermeni Kilisesi’ni Meclis gündemine taşıdı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un cevaplaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi veren Paylan, şu açıklamayı yaptı:

“Varlığı 1603 tarihine kadar uzanan Kilisenin şehrin hafızasında önemli bir yeri vardı. Kilise, Müzikolog Gomidas’ın vaftiz edildiği kilise olması açısından da önemli bir hafıza merkezi olarak kabul ediliyordu. Kilise, en son düğün salonu ve sinema olarak kullanılmış, Ermeni toplumunun restore edilmesi veya en azından bir kültür merkezi olarak kullanılması yönünde çağrılarına yetkililer kayıtsız kalmıştı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın; ‘Hiç kimsenin inancına, ibadetine, kutsalına müdahale etmedik, etmiyoruz ve etmeyeceğiz’ açıklamasına rağmen yapılan bu yıkım, Ermeni vatandaşlar başta olmak üzere, tüm Hıristiyanları derinden üzmüş ve yaralamıştır.”

'KORUMA KARARINA RAĞMEN NASIL YIKILDI?'

Paylan, Bakan Ersoy’a şu soruları yöneltti:

– “Kütahya Surp Toros Ermeni Kilisesi, koruma kararına rağmen nasıl yıkılmıştır?

– Kiliseyi yıkan kişi hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?

– Koruma altına alınan Kilisenin yıkılmasına yol veren kamu görevlileri hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?

– Ermenilere ait kültürel varlıkların yok edilmesine neden sessiz kalıyorsunuz?

– Kilisenin aslına uygun yeniden yapılması için bir girişimde bulunacak mısınız?”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN