Tam 29 tane var... Arıların genetik haritası çıkarılacak

Tam 29 tane var... Arıların genetik haritası çıkarılacak

Düzce Üniversitesi, Türkiye'deki bal arısı ırklarının genetik haritasını çıkaracak. 29 arı ırkının inceleneceği çalışma ile ilgili "Bu projeyle ülkemizde bulunan tüm ırk ve ekotiplerinin mitogenom analizi yapılarak genlerinin aydınlatılması amaçlanıyor" açıklaması yapıldı.

Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi ile TÜBİTAK, Türkiye'deki bal arısı ırklarının genetik yapısı incelenecek. 

DÜ'den yapılan yazılı açıklamada, 'Türkiye Bal Arısı Irklarının Mitogenom Analizi' projesinin, DÜ Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM) Müdürü Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu ve DAGEM Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Münir Uçak danışmanlığında, Erzurum Teknik Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Gözde Büşra Eroğlu tarafından yürütüleceği belirtildi.

"EN ÇOK TERCİH EDİLEN KAFKAS..."

Projeyle Türkiye'deki bal arısı ırklarının genetik haritasının çıkarılacağı aktarılan açıklamada, "Tüm dünyada tanımlanan 29 bal arısı ırkı bulunuyor. Bu ırklardan birçoğunun genom haritası çıkarılmış durumdadır.

02-001.jpg

Özellikle dünyada en çok tercih edilen Kafkas, İtalyan, Karniyol bal arılarının daha yıllar öncesinde tüm genetik yapısı çıkarılmıştır. Bu projeyle ülkemizde bulunan tüm ırk ve ekotiplerinin mitogenom analizi yapılarak genlerinin aydınlatılması amaçlanıyor" ifadesine yer verildi.

"GÜVENİLİR YOL HARİTASI ÇIKARTILABİLECEK"

Açıklamada, bal arısı çeşitliliğinin korunması gerektiği vurgulanarak şunlar kaydedildi:

"Ülkemiz bal arısı biyoçeşitliliğinin açıklanmasına katkı sağlanabilecek, bal arısı ırkları arasındaki genetik varyasyonlar ortaya konacak ve bu farklılıkların hangi genlerden kaynaklandığı tespit edilebilecek. Bu anlayışla çıkılan yolda, arının verim performansı ve hastalık genlerinin belirlenmesi ve kontrollü ıslah çalışmaları için güvenilir yol haritası çıkarılabilecek.

Bu kapsamda çalışma son derece büyük önem arz ediyor. Türkiye arıcılığı için büyük önem taşıyan bu projeyle ülkemiz kendi yerli arı ırkı olan Anadolu bal arısının yanı sıra Türkiye'de doğal olarak bulunan diğer arı ırklarının da genetik yapısı ortaya konacak."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN