Tartışılan Vezir Çeşmesi'nin yeri üç kez değiştirildi

Tartışılan Vezir Çeşmesi'nin yeri üç kez değiştirildi

AK Parti milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı'nın babasının adının, 'yanlışlıkla' kitabesine yazıldığı tarihi çeşmenin monte edileceği yer üç kez değiştirildi. İşte 'Türk rokokosu'nun 270 yıllık hüzünlü öyküsü...

2017 yılında vefat eden ve Milli Görüş hareketinin kurucularından olan Ahmet Zeki Çamlı, 1978 yılında satın aldığı arsadaki 250 yıllık Sultan 1. Mahmut Çeşmesi'ni (Vezir Çeşmesi) resmi izinle kaldırdı.

Çeşmenin söküldüğü arsaya apartman yaptıran Çamlı, çeşmenin taşlarını ise arsanın karşısında bulunan İskender Paşa Camisi'nin bahçesine yığdırdı.

01-004.jpgÇeşmenin nereye monte edileceği konusunda kararların değiştiği yıllarda Ahmet Zeki Çamlı, Milli Selamet Partisi’nin İstanbul Belediye Meclisi'ne seçilmiş tek üyesiydi.

TARTIŞMALARLA HAZİN ÖYKÜSÜ DE ORTAYA ÇIKTI

Fatih İskender Paşa Camisi'nin duvarına, AK Parti milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı tarafından yaptırılan ve kitabesine babası Ahmet Zeki Çamlı'nın adının yazdırıldığı çeşme, siyasi tartışmalara konu oldu.

2018 yılında yaptırılan tarihi görünümlü çeşme, Osmanlı Sultanı 1. Mahmut'un 1748 yılında yaptırdığı çeşmenin hazin öyküsünü de gözler önüne serdi.

SULTANIN KEMİKLERİNİ SIZLATTILAR

Fatih'te 1918 yılında çıkan büyük yangında zarar gören, yetkililerin ve halkın yeterince sahip çıkmadığı Sultan 1. Mahmut Çeşmesi (Vezir Çeşmesi) 230 yıl sonra yerinden söküldü. Çöplük içinde ve harabe durumdaki çeşmenin bulunduğu arsa, 1978 yılında Refah Partisi'nin önde gelen isimlerinden Ahmet Zeki Çamlı tarafından satın alındı.

04-001.jpgYetkili kurullardan izin alan Çamlı, çeşmeyi söktürüp kaldırttı ve arsaya apartman inşa etti. Çeşmenin taşları, arsanın karşısında bulunan İskender Paşa Camisi’nin avlusuna yığıldı.

KURUL 'NAKLEDİLSİN' KARARI VERDİ

Ancak 1966 tarihli Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu Başkanlığı’nın, çeşmenin sökülerek bulunduğu parselin yol cephesine monte edilmesiyle ilgili kararı bulunuyordu. Ayrıca, bir başvuru üzerine Yüksek Kurul 13 Mayıs 1977 tarihinde 1. Mahmut Çeşmesi'nin başka bir yere nakledilmesiyle ilgili teklifi de uygun bulmadı.

Kurul, 6 Haziran 1980 tarihinde yeni bir karar alarak tarihi çeşmenin, Fatih Camisi’nin yakınlarında bulunan Fatih Kervansarayı’nın duvarına nakledilmesine karar verdi.

2014 YILINA KADAR İŞLEM YAPILMADI

Arsayı satın alan Ahmet Zeki Çamlı, 1981 yılında Yüksek Kurul'a başvuruda bulundu. Eski eser çeşmenin kendisi tarafından, Kurul kararına uygun olarak söktürüldüğünü, taşların İskender Paşa Camii duvarı yanında muhafaza edildiğini aktaran Çamlı, başvurusunda kervanaray duvarlarının işleminin hayli uzayacağını, çeşmenin İskenderpaşa Caminin bahçe duvarına monte edilmesini, duvarın 'gayet müsaittir' olduğunu bildirdi.

Sökülen çeşme taşlarıyla ilgili olarak 2014 yılına kadar bir başka işlem yapılmadı.

'TÜRK ROKOKOSU' İSKENDER PAŞA CAMİİ DUVARINDA

Tarihi çeşmenin kalıntılarının yasal olarak bir yere monte edilmemesi, eski bulunduğu yerdeki apartman için bir risk oluşturuyordu. Söz konusu apartmanın yıkılıp yeniden yapılmak istenmesi durumunda, Tarihi Yarımada için alınmış olan kararlar gereği eski eserin, eski yerinde ihya edilmesi gündeme gelebilirdi. Bunun için konu yasal bir zemine kavuşturulması gerekiyordu ve 2014 yılında Kurul’dan yeni bir karar alındı. Kararın sonuç bölümünde özetle şöyle denilmişti:

"Çeşmenin korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilebilmesi için gerekli bilgi-belge ve görsel dokümanın mevcut olduğu görüldüğünden tescil edilmesine, koruma grubunun 2 olarak belirlenmesine;

Çeşmenin, özgün konumunda, ruhsatlı yeni bir yapı bulunduğundan; Türk mimarisinde, 1. Mahmut devrinde görülmeye başlanan Rokoko ‘Türk rokokosu’nun seçkin bir örneği olduğu dikkate alınarak, söz konusu çeşmenin, İskender Paşa Camii ihata duvarının, Sarı Güzel Caddesi’ne bakan yüzünde giriş kapısının sağında yer alacak şekilde ihya edilmesine, çeşmeye ilişkin restitüsyon ve rekonstrüksiyen projesinin Kurula iletilmesine, onaylandıktan sonra uygulamaya geçilmesine karar verildi."

02-002.jpgProjenin onaylanmasından sonra, AK Parti Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı, ihya ettiği çeşmeyi 2018 yılında törenle açtı. Kurulun onayladığı projenin kitabesinde Ahmet Zeki Çamlı'nın adının yazılı olup olmadığı açıklığa kavuşmadı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN