2019 güneş tutulması ne zaman? Tam güneş tutulması yaklaşıyor

2019 güneş tutulması ne zaman? Tam güneş tutulması yaklaşıyor

Güneş tutulması ile ilgili bilgiler, şu an için internet âleminde en çok araştırılan konular arasına girdi. Belli dönemlerde ve bölgelerde yaşanan güneş tutulmasına kısa bir süre kala, kullanıcılar da güneş tutulması hakkındaki bilgilere ulaşmaya çalışıyor. Güneş tutulmasının nasıl olacağını sorgulayanlar, bunun için Youtube’dan ya da çeşitli mecralarda güneş tutulması videolarını izliyor. Peki bu yıl güneş tutulması Türkiye’den izlenecek mi? Güneş tutulması nasıl olur? İşte güneş tutulması ile ilgili tüm bilgiler…

Bu yılın ikinci güneş tutulması olan ‘tam güneş tutulması’ için artık kısa bir süre kaldı. Daha evvel güneş tutulmasını görmeyenler ya da bu olayı ilk kez duyanlar, ‘’Güneş tutulması nedir? Güneş tutulması nasıl oluşur?’’ tarzında sorulara yanıt arıyor. Bazı bilimcilere göre 18 ayda bir gerçekleşen güneş tutulmaları, ayın dünyanın yörüngesinde döndüğü esnada bazen gezegenimizle dünya arasında dolaştığını, bu da gündüz olduğunda ayın güneşten gelen ışığa set çekerek dünyanın bazı bölgelerine gölge düşürmesi ile oluşuyor. Peki tam güneş tutulması bu yıl Türkiye’den izlenecek mi? Tüm bu gelişmeler karar.com’da…

TAM GÜNEŞ TUTULMASI NE ZAMAN?

2019 Gök Olayları Yıllığı'ndan paylaşılan bilgilere göre, 2019'un ikinci Güneş tutulmasına kısa bir süre kaldı. 2 Temmuz'da 2019'un ikinci Güneş tutulması, yani 'tam Güneş tutulması' olayı yaşanacak. Genel olarak da saat 18:01 ila 20:44 arasında tam güneş tutulmasının gerçekleşmesi bekleniyor.

GÜNEŞ TUTULMASI TÜRKİYE'DEN GÖRÜLECEK Mİ?

Güney Amerika ve Pasifik Okyanusu'nun güneyinden gözlenebilecek olan bu tutulma, ayın dünyada nispeten yakın olmasından dolayı, uzun tutulmalardan biri olacak ve hemen hemen 4,5 dakika kadar sürecek. Ancak bu tutulma Türkiye'den gözlenemeyecek.

NASA'ya göre toplam Güneş tutulmaları her 18 ayda bir gerçekleşiyor. Ay Dünya'nın yörüngesinde dönerken, bazen gezegenimizle Güneş arasında dolaşır. Bu gündüz vakti olduğunda, Ay, Güneşten gelen ışığı engelleyerek Dünya'nın bazı bölgelerine gölge düşürüyor.

BİR SONRAKİ TAM GÜNEŞ TUTULMASI NE ZAMAN?

Bir sonraki tam Güneş tutulması 14 Aralık 2020'de Arjantin ve Şili'den görülecek.

19-06/26/gunes-tutulmasi-nedir-ne-zaman-kisa-bilgi.jpg

TAM GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR?

Tam Güneş Tutulması, Ay'ın, Güneş'in Dünya'dan disk halinde görünen ışığını tümüyle örtmesi ile oluşur. Güneş'in çok parlak olan ışığı Ay'ın karanlık gölgesi ile örtülür ve Güneş'in ışıkyuvarından çok daha soluk olan Güneş tacı çıplak gözle görülebilir hale gelir. Tutulmaya ancak tam tutulma zamanında güvenli olarak çıplak gözle bakılabilir. Bu sırada hava, parlak yıldızlar ve gezegenler gözle görülebilecek kadar kararır. Tam tutulma, Dünya yüzeyindeki dar bir koridorda gözlenebilir. Bir tam Güneş tutulması anında, hava birden soğur ve gökte yıldızlar görünmeye başlar, gök koyu mavi bir renk alır. Tam tutulma anında Güneş'in kenarına denk gelmiş bir Güneş patlaması gelişiyorsa bu patlamayı da izleme şansı olur. Tam Güneş tutulması diğer tutulma türlerine göre çok daha önemlidir. Astronomlar açısından, tam tutulmada Güneş'in tamamı Ay tarafından birkaç dakika için örtüldüğünden, bu sırada yapılacak gözlemlerden Güneş’in dış atmosfer tabakaları, özellikle de koronanın fiziği hakkında önemli bilgiler elde edilir.

DİĞER DETAYLAR İÇİN TIKLAYIN

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN