27 ülkeden Rusya ve Çin'e karşı sanal ittifak

27 ülkeden Rusya ve Çin'e karşı sanal ittifak

BM üyesi 27 ülke siber alemde kuralları belirleyen bir 'centilmenlik' bildirisine imza attı.

 

Birleşmiş Milletler (BM) üyesi yirmi yedi ülke, siber dünyada nelerin kurallara uygun, nelerin kurallara aykırı oynandığı konusuna işaret eden ortak bir bildiriye imza attı.

Siberbülten'in derlediği habere göre, söz konusu bildirinin Çin ve Rusya’ya karşı bir uyarı niteliğinde hazırlandığı ileri sürüldü.

CASUSLUK YAPMAK 'FAİR-PLAY' SAYILDI

BM Genel Kurulu tartışması öncesinde açıklanan bildiri, ülkelerin uluslararası hukuka uyması gerektiği konusu üzerinde mutabakata varılan bir anlaşma niteliği taşıyor. CNN’in haberine göre devlet destekli bir siber saldırının kapsamına nelerin girdiği konusu değişiklik göstermekle birlikte, ABD ve müttefikleri genel olarak belli başlı temel kurallar üzerinde hemfikir durumda.

Örneğin istihbarat servisleri için askeri hedeflere saldırmak ve casusluk yapmak için hackleme faaliyetleri ‘fair-play’ sayılırken, sivil altyapılara saldırmak ya da bir ülkeye ekonomik avantaj sağlamak yasak bölge sayılıyor.

ÇİN VE RUSYA HEDEFTE

Sözleşmeye imza atanlar, ‘Beş Göz’ adıyla bilinen istihbarat ittifakının üyeleri (ABD, İngiltere, Avustralya, Yeni Zelanda ve Kanada) ile diğer büyük Avrupa ülkeleri ve Kolombiya, Japonya ve Güney Kore’yi içermekte.

İmzacı ülkelerin bu şekilde aslında iki ülkeye mesaj yolladığı öne sürüldü. Bunlardın biri siber saldırılardan sorumlu tuttukları Çin, diğeri ise kontrolden çıkan ve dünya genelinde bilgisayarları kilitleyen NotPetya fidye yazılımını geliştirmekle suçladıkları Rusya.

Bildiride isim verilmemekle birlikte kime yönelik söylendiği belli olan iki tutum şu ifadelerle kınanıyor: “Demokrasileri, uluslararası kurum ve kuruluşları baltalama ve fikirleri çalmak suretiyle küresel ekonomideki adil rekabeti zayıflatma çabaları.”

RUSYA'NIN SİCİLİ KABARIK

Rusya, 2014’te Ukrayna, 2016’da ABD ve 2017’de Fransa’daki seçimlerde Kremlin’e daha yakın olduğunu düşündüğü adayları desteklemek için seçimlere müdahale etmek üzere siyasi kampanyaları hacklemekle suçlanıyor.

Çin de yıllardır dünya çapındaki Çinli şirketlere yardım eden hackleme faaliyetleri dolayısıyla kınanıyor.

Bildiri, “siber dünyadaki olumsuz davranışların sonuçları” konusunda çağrıda bulunurken, bu davranışta bulunan bir ülkenin ne tür bir uluslararası cezaya maruz kalacağı konusunu açıklamakta yetersiz kaldı.

Avustralya’nın Siber Alan elçisi Tobias Feakin, CNN’e yaptığı açıklamada “Bu bildiriye imza atan 27 ülkenin bulunması, gittikçe artan sayıda ülkenin, bizim hâlihazırda uluslararası düzeyde üzerinde anlaşmaya vardığımız unsurlara uyma noktasında gösterdiği isteksizlikten bıkma noktasına geldiğini gösteriyor” dedi.

İMZA VEREN DİĞER ÜLKELER

Sözleşmeyi imzalayan diğer ülkeler: Belçika, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Almanya, Macaristan, İtalya, Japonya, Letonya, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Polonya, Romanya, Slovakya, İspanya, İsveç.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN