400 km menzilli Zoe ile İstanbul-Ankara 20 lira

400 km menzilli Zoe ile İstanbul-Ankara 20 lira

Renault Zoe’nin menzili tek şarjla 150’den 400 kilometreye ulaştı. Yeni pille yaklaşık 20 liraya fullenen araç artık, Adapazarı yerine neredeyse Ankara’ya kadar gidecek. Tam dolum için ev priziyle 15 saat isteyen Zoe'ye, hızlı şarj için ise 2 saat yetiyor.

ALİ YILDIRIM

Avrupa’nın bir numaralı elektrikli otomobil markalarından biri olan Renault, yüzde 100 elektrikli araç konusunda yeni bir çığır açtı. Sıfır emisyon kuralını Z.E. ile yeni bir boyut kazandıran marka, 40 ismi verdiği pili ile rekor bir seviye olan menzili 400 kilometreye çıkarttı. Zoe modelini elden geçiren marka, 150 kilometrelik menzilini tek seferde 2 kattan fazla arttırdı. Bu vesile ile bizim de konuğumuz olan modelin Türkiye’deki ilk test sürüşünü gerçekleştirdik. Renault Zoe’de benzinli bir motor yok. Tabi bu konuda kafada birçok soru işareti bulunuyor.

Bunlardan ilki menzili ne kadar? Renault mühendisleri 1480 kilogramlık ağırlığa rağmen aracın menzili 400 kilometre olarak değerlendirmiş fakat, öngörülen menzil hava şartlarına göre 200 veya 300 kilometre arasında değişiyor. Biz ise toplamda araçla 500 kilometreden fazla yol yaptık. İlk denemelerimizde elektrikli bir araç kullanımı kurallarına göre İstanbul sınırları içinde 358 kilometreye ulaştık.

Tabi kullanım anında benzinli ve dizel bir araç değil de daha sakin hızlanmalarla birlikte gereksiz yere gaz temposunu arttırmayarak ulaştık. İkinci deneme kafadaki bütün kuralları atarak normal bir araç kullanıyormuş gibi gerçekleştirdik. Otoban ve E-5 hız limitlerine uyarak özellikle birkaç günlük sıcak hava koşullarında klima gibi konfor tüketicilerini kullanarak sürüş gerçekleştirdik.

Bu sefer ise ulaştığımız menzil oranı yaklaşık 300 kilometre oldu. Aracın trafikte kalkış ve duruş pozisyonlarında da hiçbir problem yok. 92 beygirlik gücünü oldukça iyi kullanan Zoe, 220 Nm tork ile tabiri caizse keçi gibi atak kalkışlar yapabiliyor. Tasarım açısından bakacak olursak araç, oldukça sade çizgilerle yuvarlak hatlara sahip. Bu aerodinami açısından oldukça önemli, araç rüzgârı iyi kullanabiliyor. Çünkü ayağınızı gaz pedalından çektiğinizde ve frene ufak dokunuşlar yaptığınızda Zoe kendi kendine şarj olabiliyor. Bu da pilin doluluk oranını artırarak menzile yansıtıyor.

20 LİRAYA 400 KİLOMETRE

Menzilini iki kat arttıran Zoe, Z.E. 40 dahil 128 bin liralık fiyat etiketiyle satılıyor. Önceki versiyona göre bu artışın sebebi ise pili kiralamak yerine satın almış olmanız. Peki 400 kilometreyi kaç liraya gidiyor? Normal ev prizinden araç ortalama 7 saat ile 15 saat arasında şarj oluyor. Hızlı şarj noktalarında ise bu süre yaklaşık 2 saat. Zoe tam şarj olduğunda ortalama 43 kw kullanıyor. Evde kullandığımız elektriğe yaklaşık kilowatt başına 43 kuruş ödüyoruz. Zoe ile 400 km için ödediğimiz miktar ise bu bağlamda yaklaşık 20 lira. Bu kilometreyi benzinli bir araçta ortalama 130 liraya, dizelde ise 95 liraya yapıyoruz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN