İnternette yer kaplayan parasını öder: AB'nin hedefinde ABD'li şirketler var

İnternette yer kaplayan parasını öder: AB'nin hedefinde ABD'li şirketler var

İnsanların eve kapanmasına neden olan koronavirüs pandemisi, internet kullanım alışkanlığını da değiştirdi. Netflix, Youtube, Google gibi dev markaların ürünlerinin daha sık kullanılmaya başlanması AB'de internete aşırı yüklenilmesine ve trafiğin yaşanmasına neden oldu. AB ise dev şirketlerden internette kapladıkları alanın parasını ödemelerini istedi.

2,5 yıl önce pandeminin başlarında herkesin evlere kapandığı dönemde, Avrupa Birliği İç Piyasa Komiseri Thierry Breton'un büyük bir endişesi vardı: İnternete aşırı yüklenilecekti. Herkesin evden çalıştığı ve vaktinin büyük bir kısmını ekran başında geçirdiği dönemde Avrupa'nın ve dünyanın genelinde internet akış trafiği çok yoğun bir şekilde arttı.

DEVLER KAPLADIKLARI ALANIN PARASINI ÖDEMELİ

Kovid-19 karantinaları sırasında insanlar internette çok daha fazla zaman geçiriyor, bütün gün Zoom yapıyor ve neredeyse bütün gece Netflix izliyordu. Breton, Netflix Inc. CEO'su Reed Hastings'i aradı. Breton'un Hastings'ten istediği, popüler akış sitesinin video kalitesini düşürmesi ve diğer siteler için daha fazla bant genişliğine izin vermesiydi. Sonraki iki yıl boyunca problem burada çözülmüş görünüyordu. Ancak Netflix ve YouTube gibi şirketlerin bildiği gibi, bu sadece başlangıçtı. Avrupalı ​​yetkililer artık büyük teknoloji şirketlerinin ürettikleri trafiğin maliyetlerinden sorumlu tutulmasını istiyor.

thierry-breton.jpg
Avrupa Birliği İç Piyasa Komiseri Thierry Breton / Fotoğrafçı: Nathan Laine/Bloomberg

'TRAFİĞİN SORUMLUSU KULLANICILAR'

Breton ve piyasa rekabet şefi Margrethe Vestager geçtiğimiz günlerde, telekom operatörlerinin yeni nesil internet alt yapısını karşılamalarına yardımcı olmak için Google ve Meta gibi şirketlerin “adil paylarını” ödemesini sağlamakla ilgilendiklerini açıkça konuşmaya başladı.

AB'nin konuyu araştırdığını söylemek bile şirketler arasında paniğe neden oldu. Teknoloji şirketleri kendilerini şöyle savunuyor:

1. Trafiği yaratan şirketler değil, kullanıcılar.

2. Veri merkezleri, su altı kabloları ve sunucu kutuları gibi alt yapıya yatırım yaparlar.

3. Telekomünikasyon endüstrisinin nimetlerinden faydalanırken, tüketicilerin Wi-Fi ve TV için ödeme yapmasının nedeni bu hizmet değil mi?

Teknoloji savunucuları, Avrupa Telekomünikasyon Şebeke Operatörleri Birliği'nin lobi çalışmalarının bir sonucu olarak, ödemeler konusunda artan baskıyı sık sık eleştiriyor. Endüstri grubu, kısaca ETNO, bu bahar yayın yapan sitelerin ve büyük teknolojinin, telekom şirketlerinin alt yapı sokak çalışmaları, 5G ve fiber alt yapıda kullanılacak telefon kuleleri kurmak için harcamayı planladığı 28 milyar euronun (26,9 milyar dolar) bir kısmını kesmesi gerektiğini savunan bir rapor yayınladı.

Yetkililer, Breton'un bu fikre 2021'in başlarında baktığını söyleyerek buna karşı çıkmak için görüşmelere başladı. Ancak, büyük teknoloji ödemelerinin gerçekte nasıl yapılacağı konusunda netlik yok. Şirketler kullandıkları veri miktarına göre doğrudan telekomlara para verebilir mi ? Ağların kullanması için bir fona mı ödeme yapacaklar? Yoksa teknoloji ve telekomünikasyon şirketleri aralarında anlaşmayı müzakere etmek zorunda mı kalacak?

KULLANICILARIN NETFLİX FATURALARI ARTABİLİR

Bazı politikacılar, ülke genelinde ABD gibi yalnızca birkaç operatöre sahip olmayı hayal ediyor. Ancak telekom operatörlerinin uzun süredir devam eden konsolide etme arzusu değişmedi. Bu durum, karı artırabilir, ancak kıtadaki operatörlerin sayısını da azaltabilir. Avrupa'da enflasyon ve enerji faturaları bu kadar yüksekken, Avrupa Komisyonu'nun insanların Netflix faturalarını artırma riskini de taşıyan bir şey yapması pek olası değil.

Breton, AB'nin gelecek yılın başlarında uygun bir istişareden sonra hassas ve sorumlu bir teklif oluşturmasının zaman alacağını söyledi. Yetkililer, “alt yapımızın dijital alanımızı sürdürebilmesi ve destekleyebilmesi için neye ihtiyacımız olduğunu” belirleyecek. Tam teşekküllü bir teklifin, 2023'ten önce sunulması beklenmiyor. Ancak komisyonun zamanı da dolmaya başlıyor. Avrupa seçimleri 2024'te geliyor, yani AB'nin yürütme kolunun teklif sunmak için yaklaşık bir yılı kaldı. Teklif gerçekleşse bile, anlaşmaya dahil olan çeşitli oyuncuların konumlarını sağlamlaştırması yıllar alabilir.

Muhtemel sonuç: Sorun uzun bir süre daha konuşulmaya devam edecek. AB, teknoloji şirketlerinin “adil kota paylaşımının” gerçekte neleri kapsadığına karar vermeden önce daha fazla lobicilik yapması ve daha fazla görüşme yapması gerekiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN