Almanya'da kadınlar Startup’da nerdeyse yok

Almanya'da kadınlar Startup’da nerdeyse yok

Almanya’da yeni teknolojilere yatırım yapan kadın girişimcileri oranı yüzde 4 seviyelerinde kaldı.

KARAR/ALMANYA

Almanya’da yeni teknolojilere yatırım yapan girişimiciler arasındaki kadın sayısı, şaşkınlık yaratacak düzeyde düşük. Frankfurter Allgemeine Zeitung tarafından Boston Consulting Group’a (BCG) yaptırılan bir araştırmaya göre 2008 yılından itibaren kurulan Startup girişimleri arasındaki kadınların oranı sadece yüzde 4. Yeni kurulan şirketlerde kuruculardan birinin kadın olduğu girişimlerin oranı ise yüzde 10. Yeni Startupların yüzde 85’i ise sadece erkekler tarafından kuruldu.

Araştırmayı yöneten Katharine Hefter, yeni kurulan şirketlerde kadınların katılımının bu hızla devam etmesi halinde kadın erkek eşitliğinin ancak 2139 yılında mümkün olacağını söyledi. Hefter Almanya’nın bu potansiyel israfına seyirci kalamayacağını belirterek, “ Sürekli daha fazla inovasyonun talep edildiği dünyada, Almanya’nın iş gücünün yüzde 50’sinden feragat edecek lüksü yok“ dedi.

BCG’nin Temmuz ayında yaptığı bir başka araştırmaya göre ise kadınların erkekler kadar yeni teknolojilere yatırım yapması halinde dünya genelinde yüzde 3 ile 6 arasında bir büyümenin (6 trilyon dolar ) söz konusu olabileceği ortaya çıktı. Bu potansiyel Almanya için yaklaşık 150 miyar Euro olarak tespit edildi. Hefter bu büyük potansiyelin mutlaka hareke geçirilmesi gerektiğini söylüyor.

BCG, Frankfurter Allgemeine Zeitung için yaptığı araştırmada Fransa, İngiltere ve Almanya’da 15 bin Startup’ı ve 27 bin 500 girişimciyi inceledi. Durum Fransa ve İngiltere’de pek farklı değil. Fransa’da kadın girişimcilerin oranı yüzde 5, İngiltere’de ise yüzde 8.

Almanya’da kadın Startup girişimcileri erkek girişimcileri göre yüzde 25 daha az sermaye alıyor. Erkeklere göre bir girişim sermayesi bulma oranları ise yüzde 18 daha az. Startup sektöründe yatırımlar farklı adımlarla gerçekleşiyor. Ciddi yatırımların söz konusu olduğu seri B’ne kadınların yatırımcı bulma şansı erkeklere göre yüzde 90 daha da kötüleşiyor. Normal koşullarda kadınlar erkek girişimcileri göre 3,1 kez daha az kapital temin edebiliyor.

Araştırmaya göre kadınların yatırımcı bulmada erkeklere göre daha az şanslı olmasının nedenlerinden birisi de riziko kapital veren kişiler arasında kadınların sayısını bir hayli düşük olması. Hefter erkeklerin sadece erkeklere riziko kapitali verdiğini belirterek, bu sistemin değiştirilmesini talep ediyor. Öte yandan Startup girişimlerinde kadınların ortalama başarı oranları erkeklere göre daha yüksek.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN