Andromeda galaksimizi yiyecek

Andromeda galaksimizi yiyecek

Dünyamızın da içinde bulunduğu Samanyolu galaksisi büyük tehdit altında. Astronomlar, Andromeda galaksisinin başka galaksileri yuttuğunu tespit etti. Asıl korkutucu keşif ise sıradaki hedefin Samanyolu olması. Ama daha süre var. Yaklaşık 4 milyar yıl...

Astronomlar bizimkine en yakın galaksi olan devasa Andromeda’nın yaman bir geçmişi olduğunu ve bir sonraki adımda galaksimiz Samanyolu’nu yiyeceğini söylüyor. Araştırmacılar, bu galaksinin çalkantılı geçmişinde birkaç küçük galaksiyi yediğini ifade ediyor.

Bilim insanları, bu galaksilerden arta kalanları büyük yıldız akışlarında bularak bu yaman geçmişin izlerini birleştirdi. Bu izlerin peşine düşerek, yaklaşık 4 milyar yıl sonra bizimkini de yok edecek galaksinin son birkaç milyar yılda birçok galaksiyi yuttuğunu keşfettiler. Görünüşe göre Andromeda’nın galaksi yemeye başlaması 10 milyar yıl önceye, henüz yeni oluştuğu zamanlara dayanıyor ve daha küçük galaksilerin silik izleri bugün hala gözlemlenebiliyor.

Astronomlar, bu araştırmanın kendi galaksimizin nasıl yutulacağına, yani sonunun nasıl geleceğine ışık tutmasını umuyor. Keşif ayrıca, Andromeda’nın etrafındaki bu galaksileri neden ve nasıl yok ettiğine dair yeni sorulara da kapı aralıyor. Avustralya Ulusal Üniversitesi, Astronomi ve Astrofizik Araştırma Fakültesi’nden Dr. Mackey şöyle konuştu: Samanyolu, Andromeda’yla yaklaşık 4 milyar yıl içinde gerçekleşecek bir çarpışma rotasında. Dolayısıyla galaksimize ne tür bir canavarın yaklaştığını bilmek Samanyolu’nun bu nihai kaderini anlamak için önemli. (...) Andromeda, Samanyolu’na göre çok daha büyük ve daha karmaşık bir yıldız halesi barındırıyor, bu onun daha birçok galaksiyi, muhtemelen daha büyükleri yamyamca yediğini gösteriyor.

Hakemli bilim dergisi Nature’da yayımlanan makalede araştırmacılar, bu uzak geçmişe ait parçaları bir araya getirmek için küresel yıldız kümesi ismi verilen yoğun yıldız yığınlarını inceledi. Bu kümeler, Andromeda’nın yakın komşularını yuttuğu tarihi ziyafetin izlerini gösterdi. Tıpkı gerçek fosillerin Dünya üzerinde yaşamış ve ölmüş canlıların tarihine ışık tutması gibi, araştırmanın görmeye imkan tanıdığı “uzun süre önce ölmüş galaksilerin fosilleri” sayesinde, galaksilerin hangi zaman aralığında varlığını sürdürdüğü de anlaşılabiliyor. Dr. Mackey sözlerine şunu ekledi: “Bu küçük galaksilerin gömülü yıldız kümelerinde gizlenen silik kalıntıları takip ederek, Andromeda’nın farklı zamanlarda onları içine çekme ve nihayetinde hapsetme biçimini yeniden canlandırmayı başardık.”

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN