Apollo 11 neden aya çıktı? Apollo 11’in görevi aya inişin 50. yıl dönümünde Doodle oldu

Apollo 11 neden aya çıktı? Apollo 11’in görevi aya inişin 50. yıl dönümünde Doodle oldu

Google, astronot Micheal Collins'in kendi sesiyle anlattığı bir video ile aya inişin 50. yıl dönümüne özel Doodle hazırladı. Videoyu izleyen kullanıcılar da ‘Apollo 11’in görevi nedir, neden aya çıktı? Aya ilk ayak basan insan kimdir?’ gibi detayları araştırmaya başladı. İşte aradıklarınız…

 Apollo 11’de görev yapan insanın Ay’a ilk defa gidişini Doodle paylaşıldı. Dünyaca ünlü arama motoru Google tarafından hazırlanan özel Doodle ve videoda, astronot Micheal Collins'in kendi sesiyle tarihi bir macerada kullanıcılara anlatılıyor. Google tarafından hazırlanan bu videonun ardından, ‘Apollo 11 neden ve ne zaman aya çıktı? Aya ilk ayak basan insan kimdir?’ soruları yanıt aranıyor. Tüm bu gelişmeler ise karar.com’da yer alıyor…

GOOGLE'DAN AY’A İNİŞİN 50. YILI VE APOLLO 11’E ÖZEL DOODLE

20 Temmuz 1969’da Ay yüzeyine ilk insanlı uzay uçuş gerçekleşti. ABD’li astronotlar Buzz Aldrin ve Neil Armstrong 20 Temmuz 1969’da saat 20:18 sıralarında (EEZ) Ay yüzeyine iniş yapan ilk insanlar olarak tarihe geçmişti. Google da bu tarihi güne özel bir Doodle hazırlayarak, aya inişi unutmadı.

APOLLO 11 NEDİR?

Ay yüzeyine yapılan insanlı ilk uzay uçuşu olan Apollo 11’de ABD’li astronotlar Buzz Aldrin ve Neil Armstrong 20 Temmuz 1969’da saat 20:18 sıralarında (EEZ) Ay yüzeyine iniş yapan ilk insanlar olarak tarihe adını yazdırmayı başardı. İnişten altı saat sonra 21 Temmuz günü 01:56 yılında (EEZ) Armstrong ay yüzeyine ayak basarak bu konuda da bir ilki gerçekleştirmişti. Uçuşun mürettebatının üçüncü üyesi olan Michael Collins bu esnada Ay yörüngesinde Aldrin ve Armstrong’u taşıyan modülle bir araya gelmek adına bekliyordu. Görevin üç üyesi de sekiz günlük uzay macerasının ardından dünyada dönüş yaptı.

16 Temmuz 1969’da Florida’nın Merritt Island kasabasında yer alan Kennedy Uzay Merkezi’nden Saturn V tarafından fırlatılan Apollo 11, NASA’nın Apollo projesinin beşinci insanlı uçuşuydu. Daha önceki uçuşlardan ikisinin Ay çevresinde uçtuğu ve birinin Dünya yörüngesinde Ay’a iniş manevralarını gerçekleştirdiği aktarılmıştı. Roketker yardımıyla fırlatılan uzay aracının üç bölümü bulunuyordu: yön değiştirmek için yakıt ve motorların yer aldığıHizmet Modülü, Ay Modülü ve üç astronot ve erzaklarının bulunduğu Komuta Modülü. Uzay aracı fırlatma roketi tarafından Ay rotasına sokulmasının ardından ikisi birbirinden ayrıldı ve uzay aracı üç gün boyunca Ay yörüngesine girinceye kadar yoluna devam etti. Burada Armstrong ve Aldrin Ay Modülü’ne geçti ve Ay’ın Dünya’ya bakan tarafında yer alan Sessizlik Denizi’ne indi. Astronotlar araç dışındaki iki buçuk saat da dâhil toplamda hemen hemen 21½ saat boyunca Ay yüzeyinde kalabildi.

19-07/20/neil-arsmtorng.jpg

Ay’a ilk ayak basan kişi Neil Armstrong

“[Bir] insan için küçük, insanlık için büyük bir adım” ifadesini kullanarak aya ilk ayak basılmış oldu. İniş canlı yayınla aktarıldığından ötürü bu söz dünya çapındaki insanlar tarafından da duyulmuştu. Apollo 11 Uzay Yarışı’nı tamamen bitirmiş oldu ve o dönemin ABD Başkanı John F. Kennedy’nin 1960’lı yılların sonuna dek Ay’a ulaşma hedefini gerçekleştirilmiş oldu.

 

AYA İLK AYAK BASAN İNSAN KİMDİR?

Ay modülü’ne geçebilmek adına Neil Armstrong Ay modülü’nü çepeçerve saran adaptörün 4 büyük kapağını fırlatan patlayıcıları kullandı ve bu adım çok önemliydi. Ateşleyerek birleştirme manevrasını yaptı. Ardından Komuta-Hizmet Modülü’ne U dönüşünü yaptıracak roketleri de ateşleyerek Ay modülü ile Komuta Modülü’nü burun buruna getirdi. Modüller bu durumdayken Komuta Modülü’ndeki kenetleme düzeneği vesilesiyle ikisi arasında geçiş olanağı sağlandı. Ay yörüngesine girebilmek adına ters duran Hizmet Modülü’nün roketi ateşlenerek fren olarak kullanıldı. Ay yörüngesindeyken Neil Armstrong ve Edwin Aldrin Ay modülü’ne geçti ve Ay modülü’nün pilotu Edwin Aldrin fren görevi gören ters durumdaki roket vesilesiyle Komuta-Hizmet Modülü’nden ayrılarak Sessizlik Denizi’ne yumuşak bir iniş gerçekleştirdi. Son kontrollerin ardından başpilot Neil Armstrong 21 Temmuz 1969’da saat 06.17’de (GMT) Ay’a ayak bastı. İncelenmesi adına Ay’dan örnekler toplayarak görevlerini tamamlayan astronotlar Ay modülü’ne tekrardan binerek Ay’dan ayrıldılar ve yörüngedeki araca kenetlendiler. Astronotlar Komuta Modülü’ne geçince Ay modülü uzaya bırakıldı. Hizmet Modülü’nün roketleri ateşlendi ve Dünya’ya doğru yola çıkıldı. Komuta Modülü hâricinde tüm parçalar da bırakılarak Büyük Okyanus’a paraşütler kullanılarak inildi. Astronotlar Dünya’ya mikroorganizmalar taşımış olabileceklerinden 21 gün karantinada kaldılar.

19-07/20/aya-inis-shutter_16_9_1563515981-880x495.jpg

MÜRETTEBATLAR

Neil A. Armstrong, Komutan

Edwin “Buzz” E. Aldrin, Jr., Ay Modülü Pilotu

Michael Collins, Komuta Modülü Pilotu

Mürettebatın hepsinde bu görevden evvel bir başka uzay uçuşunda görev almış olmak zorunluluğu bulunuyordu. Apollo 11, uzay uçuşu tarihinde Apollo 10’dan sonra mürettebatının tamamı daha evvel uzay uçuşu yapmış astronotlardan oluşan ikinci göreviydi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN