Bitcoin virüsü yayılıyor

Geçtiğimiz hafta Bitcoin ve genel olarak kripto paralar açısından birçok önemli gelişmeye sahne oldu. Bu gelişmeler, Bitcoin'in dünya çapında kabulü ve kullanımı anlamında birer büyük adımı temsil ediyorlar.

Örneğin akıllı telefon devi Samsung, yeni amiral gemisi telefonu Galaxy S10'un bir kripto para cüzdanı içereceğini açıkladı. Cüzdan, önceden yüklenmiş olarak gelecek. Samsung'un bir yıl boyunca 70 milyon adedin üzerinde telefon sattığı düşünüldüğünde hamlenin ciddiyeti daha iyi anlaşılıyor. Bu her yıl on milyonlarca insanın birer kripto para cüzdanı sahibi haline gelmesi demek. Bunun yaratacağı etkinin boyutu gerçekten heyecan verici.

Beni oldukça heyecanlandıran bir diğer gelişme de Twitter üzerinde anında, basit bir şekilde ve sıfır işlem ücretleriyle istediğiniz bir kişiye Bitcoin göndermenin önünün açılması. Sergio Abril adlı bir geliştirici tarafından oluşturulan ve Tippin adı verilen Chrome ve Firefox eklentisi sayesinde yayınlarını beğendiğiniz herhangi bir hesabı bağışlarınızla destekleyebilirsiniz.

ANINDA BİTCOİN GÖNDERME İŞLEMİ

Bunu hem Twitter tarafında hem de Bitcoin tarafında çok ciddi bir gelişme olarak görüyorum. Her şeyden önce Twitter deneyimini baştan sona değiştirebilecek potansiyele sahip. Ayrıca Bitcoin'in kitlesel kabulünü yaygınlaştıracak bir araç. Uygulama, Lightning Network teknolojisini kullanıyor. Bu teknoloji, anında Bitcoin göndermeyi ve bunu neredeyse sıfır işlem ücretiyle yapmayı mümkün kılıyor. Eklentiyi tarayıcınıza indirdiğinizde her tweet'in altına bir Lightning logosu yerleştiriliyor. Beğendiğiniz bir paylaşım olduğunda bu logoyu tıklayarak gönderi sahibine istediğiniz miktarda bağış iletebiliyorsunuz.

Twitter'ın kurucusu ve CEO'su Jack Dorsey, bizzat bu geliştirmeyi "Mükemmel" olarak niteledi.

Öte yandan iki hafta önceki bir başka önemli gelişmeyi daha buraya not düşmek önemli. CEO'sunun Bitcoin'e tabiri caizse salyalar akıttığı JPMorgan, JPMorgan Coin adında bir kripto para geliştirdiğini duyurdu. Geleneksel finans dünyasının şaşkına uğradığı bu gelişme karşısında diğer bankaların nasıl bir pozisyon alacağı merakla bekleniyor.

2019, Samsung ve JPMorgan tarafındaki gelişmelerle hızlı gidiyor. Bu doğrultuda Bitcoin'in fiyat yolculuğunu ve 2019'un daha ne gibi gelişmelere gebe olacağını izlemek ilginç olacak.

Son olarak Bitcoin, tüm bu önemli gelişmeleri takiben 2019 yılında ilk defa 4000 dolar barajını aştı.

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum