BM'de katil robot tartışması

BM'de katil robot tartışması

Birleşmiş Milletler Cenevre’de katil robot olarak bilinen yapay zeka donanımlı silahların geleceğini tartışıyor. Katil robot üreten ülkeler yasağa karşı.

KARAR/FRANKFURT

Katil robotlar, bir insanın yerini ve kimliğini tespit edip askerlerin dahli olmadan öldürme kabiliyeti olan otonom silah sistemlerine verilen isim. BM tarafından Cenevre’de Cuma günü son bulacak toplantıda hükümet temsilcileri ve sivit toplum kuruluşları otonom silahların askeri ve ahlaki sınırlarını konuşacak. Tam otonom yoğun silah sistemleri devletler tarafından henüz kullanılmıyor. Ancak ABD,Çin, Rusya ve İsrail başta olmak üzere bazı ülkeler söz konusu sistemlerin üretiminde önemli adımlar attı. Bu sistemlere örnek olarak, hava hakimiyetini sağlayan ve bir savaş uçağını etkisiz hale getirebilecek donanıma sahip olan IHA timleri gösteriliyor. Kara ve deniz sınırlarını kontrol edebilen insansız botlar ya da robotlar da bu sistemin örneklerinden.

BİTMEYEN SAVAŞLAR

Gerçi bu zamana kadar hiç bir devlet tamamiyle otonom ve saldırı amaçlı silah sistemlerini kullanmadı. Ancak gelecekte bu sistemlerin gelişmesi ve kendi başlarına öldürme kararı verebilecek noktaya gelmeleri durumunda klasik savaşın tanımı tamamen değişecek. Bu durumda ortaya yeni sorular çıkıyor. Robotlar saldırılan kişinin sivil mi işbirlikçi mi yada asker mi olduğunu nasıl ayırt edecek? Uzmanlar tam otomatik silahların sivil halk için büyük tehlike arz ettiğini söylüyor. Çünkü bilgisayarlar ne insan hakkı ne de uluslararası hukuk tanıyor. BM tarafından 2013 yılında yayınlanan bir raporda ‚‘Hiç bir zaman yorulmayan savaş makinaları, krizleri, bitmeyen savaşlara dönüştürme potansiyeli taşıyor’’ ifadesi yer alıyor. Tabii doğru programlandıkları zaman söz konusu tehlikelerin bertaraf edilebileceğini savunanlar da bulunuyor.

AÇIK MEKTUP

Bu yılın Ağustos ayında robot teknikleri ve yapay zeka alanında hizmet veren yüzlerce şirketin yöneticisi BM’e açık bir mektup yazarak ‚‘katil robotların’’ yasaklanması talebinde bulundu. Bu mektupta katil robotların savaş tarihinin üçüncü devrimi olduğu yazıldı. Barutun keşfedilmesi birinci devrim atom bombasının bulunması ise ikinci devrim olarak değerlendiriliyor Mektup bir felaket senaryosu uyarısı yapıyor. ‚‘Bu yeni silahlar despot ve teröristlerin eline geçerse total kabus hazır demektir’’ Bu mektubun şöhretli imzalayıcıları arasında Elon Mosk (Tesla) ve Google’nin Deep Mind (derin akıl) bölümünün kurucusu Mustafa Suleyman da var. BM’de 120 ülke Katil Robotların yasaklanmasını istiyor. Ancak yapay zeka konusunda öncü olan ABD, İngiltere, Çin, Rusya, İsrail ve Güney Kore bu yasağa karşı.

CENEVRE'DE NE OLACAK?

Birleşmiş Milletler geçtiğimiz yıllarda otonom silah sistemle konusunda yoğun tartışmalar yaşandı. Sivil toplum kuruluşları BM’in otonom silahların geliştirilmesi, üretilmesi, satılması ve kullanılmasını yasaklamasını istiyor. IT şirketleri ve STKlar Cenevre’de bu konuyu müzakere ediyor. Özellikle yapay zeka ile donatılmış silahlarla teknik olarak nelerin mümkün olabileceği konuşuluyor. Gelecek hafta BM’deki 125 ülke katil robotlarla ile ilgili bir uzlaşma metni imzalayacak. Katil robot karşıtları 1980 yılında bazı konvensiyonel silahlar hakkında imzalanan uzlaşma metninin geliştirilmesini taleb ediyor. Bu metinde, kullanıldığında vücutta izler bırakan görünmeyen silahlar, mayınlar, ateş silahları ve kör eden lazer silahlarının kullanılması yasaklanıyor.

ŞANS DÜŞÜK

BM’in katil robotlar konusunda yasaklayıcı bir karar alabilme ihtimali çok düşük görünüyor. Başta ABD ve Rusya olmak üzere bu teknolojileri üreten ülkelerin kulislerde yasağa karşı yoğun bir mücadele verdiği bildiriliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN