Çin'den dev adım: Uzaya savunma sistemi kurulacak

Çin'den dev adım: Uzaya savunma sistemi kurulacak

Çin hükümeti, asteroitleri etkili bir şekilde takip edebilecek ve Dünya'yı olası bir etkiden korumak için rotalarını potansiyel olarak değiştirebilecek bir sistem inşa etmeye çalışıyor.

Çin Ulusal Uzay Dairesi (CNSA) Başkan Yardımcısı Wu Yanhua hafta sonu yaptığı açıklamada, Pekin'in 2025 yılında bir deneyin parçası olarak bir asteroide çarpmayı planladığını açıkladı.

Çin Merkez Televizyonu'na bu yılki Çin Uzay Günü etkinliği sırasında açıklamalarda bulunan Wu, kurulması planlanan savunma sisteminin, potansiyel olarak uzay aracını da koruyabilecek, Dünya'ya yakın bir asteroit izleme ve savunma sistemi olduğunu belirtti.

Hem yer tabanlı hem de uzay tabanlı unsurları barındıracak olan sistem, hangilerinin Dünya'ya veya insanlığın uzaydaki faaliyetlerine potansiyel bir tehdit oluşturduğunu belirlemek için asteroitleri kataloglayarak analiz edecek.

NASA DA BENZER PROJE GELİŞTİRİYOR

Sistem, özellikle potansiyel asteroit etkilerini modelleyecek bir bilgisayar simülasyon çerçevesi barındıracak. Global Times'ın haberine göre, proje Çin makamları tarafından onay bekliyor ve "birden fazla departmanın koordinasyonunu" gerektiriyor.

Asteroitlerin Dünya için oluşturabileceği tehditten endişe duyan tek ülke Çin değil. NASA da bu konuda benzer bir proje geliştiriyor.

Kasım 2021'de ABD Uzay Ajansı, çarpma yoluyla rotasını değiştirmenin mümkün olup olmadığını ve bunun böyle bir tehdide karşı etkili bir gezegen savunması olup olmayacağını test etmek için küçük bir asteroide çarpmak üzere tasarlanmış bir araştırma başlattı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN