Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay duyurdu: Belge istemeyeceğiz

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay duyurdu: Belge istemeyeceğiz

Verimlilik ve Teknoloji Fuarı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "En geç bir yıl içerisinde artık Türkiye'de belgeye değil, bilgiye dayalı bir iş anlayışına geçiyoruz. Kamunun kendisinin herhangi bir hizmeti kamudan alıyor olması için kapı kapı dolaşma süresini bitirmekte kararlıyız. Kamuda olan hiçbir belgeyi vatandaştan istememekte kararlıyız" dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, ATO Congresium'da düzenlenen Verimlilik ve Teknoloji Fuarı'nda yaptığı konuşmada, verimlilik konusunun, sektörel anlamda böyle geniş katılımlı bir fuarda ele alınmasından memnuniyet duyduğunu belirtti.

Bilim, sanayi ve teknoloji alanlarında tüm dünyada yaşanan hızlı değişimin devletleri sahip oldukları kaynakların etkin kullanımına ilişkin sistematik bir planlama yapmaya yönelttiğini ifade eden Oktay, yaşanan bu hızlı değişim ve rekabet sürecinde sahip olduğu kaynakları verimli şekilde kullanmayan devletlerin ekonomik büyümede diğer ülkelerin gerisinde kaldığını söyledi.

Oktay, kalkınmanın belirleyici unsuru ve itici gücü olan verimliliğin artmasının ancak uzun dönemli politikalarla yenilikçi ve kapsayıcı bir yönetim anlayışıyla mümkün olduğunu, hedeflenen verimliliğe ulaşmak için doğru işi doğru zamanda, en doğru şekilde yapmanın büyük önem arz ettiğini ifade etti.

18-12/07/20181207_2_33805500_39672981.jpg

Verimliliğin artırılması için kamu sektörünün düzenleme ve teşviklerinin tek başına yeterli olmadığını belirten Oktay, merkezi idarenin yanı sıra yerel yönetimlerin, sendikaların, sanayi ve iş dünyası ile üniversitelerin ortak çabasını gerekli olduğunu, bu konuda sivil toplum kuruluşlarına önemli görevler düştüğünü dile getirdi.

PATENT BAŞVURU SAYISI 60 BİNE ULAŞTI

Milli teknoloji hamlesi doğrultusundaki çalışmaları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde, ilgili tüm kurumlarla desteklemekte kararlı olduklarına dikkati çeken Oktay, şunları söyledi:

"Savunma sanayi alanında askerimizin kullanacağı piyade tüfeğini bile üretemeyen Türkiye'den, milli helikopterini, milli gemisini, İHA'sını, SİHA'sını üreten, insanlı ve insansız milli savaş uçağını geliştirmek için gecesini gündüzüne katan bir Türkiye’ye geldik. Savunma sanayinde yerlilik oranımızı yüzde 15'lerden, yüzde 65'lere kadar çıkardık. Bugüne kadar çeşitli sektörlerden toplam yerli patent başvuru sayısı 60 bine ulaşmıştır. 2018 yılının ilk 6 aylık döneminde tescil edilen yerli patent sayısında yüzde 38,8'lik artış gerçekleşmiştir. Ayrıca Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı tarafından yayımlanan rapora göre Türkiye, yerli patent başvuru sıralamasında 2017 yılı verilerine göre dünyada 13. sırada yer almıştır. Ancak bu seviyeyi de yeterli görmüyoruz. Sanayi üretiminde yerlilik ve millilik oranını daha yukarılara çıkarmamız gerektiğinin bilincindeyiz. Teknoloji üreten bir topluma dönüştüğümüz takdirde milli teknoloji hamlemiz başarıya ulaşacaktır. Bu amaçla çalışmalarımıza durmaksızın devam ediyoruz."

18-12/07/20181207_2_33805500_39672984.jpg

'BELGE İSTEMEYECEĞİZ'

Oktay, Türkiye Bölgesel ve Sektörel Verimlilik Gelişim Haritası'nın Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen titiz bir çalışma sonucunda bu yıl içinde yayınlandığını belirtti.

Bu kapsamda 10 bin işletme ile yüz yüze görüşülerek Türkiye'nin verimlilik alanında çok ayrıntılı bir fotoğrafı çekildiğini dile getiren Oktay, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu çalışmalar sonucunda Türkiye'de 'Kaynak Verimliliği Potansiyeli' belirlenmiştir ve bu potansiyeli hayata geçirecek projelerin uygulanmalarına devam edilmektedir. Verimlilik alanında politika ve stratejiler belirlemek amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, verimlilik artırıcı uygulamaların yaygınlaştırılması için sivil toplum kuruluşlarıyla ve özel sektör ile daima eş güdüm içinde çalışmaktadır. Sayın Bakanın da belirttiği 'Verimlilik Akademisi Projesi' bu iş birliğinin bir yansıması olacaktır. Kamu hizmetlerini vatandaşlarımız için daha erişilebilir kılmak amacıyla e-Devlet uygulamaları hayata geçirilmektedir. e-Devlet üzerinden vatandaşlarımıza sunulan hizmetleri verimli hale getirmek ve özel sektörü de sisteme entegre etmeye yönelik 'dijital dönüşüm' çalışmaları hızla devam etmektedir. Hiçbir unsur dışarıda bırakılmadan elimizdeki imkanları, en verimli şekilde kazanıma dönüştürme gayreti içindeyiz. Bu kapsamda adımlar büyük resmi görerek, geniş bir perspektifle atılmaktadır. En geç bir yıla kadar tamamlanması planlanan e-Devlet projesi kapsamında, her kesim tarafından hissedilecek bir toplumsal dönüşüm başlayacaktır. 

Belgeye değil, bilgiye dayalı bir iş anlayışına geçiyoruz. Kamunun kendisinin herhangi bir hizmeti kamudan alıyor olması için kapı kapı dolaşma süresini bitirmekte kararlıyız. Kamuda olan hiçbir belgeyi vatandaştan istememekte kararlıyız.Tüm bu çalışmalar sayesinde, hizmette hız, verimlilik ve kaliteye odaklanacak, katma değeri yüksek, yenilikçi ürünler üretmek suretiyle dünya pazarlarında daha da rekabetçi hale geleceğiz. Böylece yurt içi tasarrufları üretken yatırımlara yönlendirerek sermaye ve iş gücü başta olmak üzere, üretim faktörlerimizin verimlilik düzeylerini artıracağız."

ANKARA/AA

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN