En uzak ve en eski galaksi keşfedildi

En uzak ve en eski galaksi keşfedildi

Geçtiğimiz hafta bulunan 12,9 milyar ışık yılı uzaktaki Earendel ismi verilen yıldızın ardından bugün bir keşif daha gerçekleşti. Astronomlar, 13,5 milyar ışık yılı uzakta kırmızı bir nokta saptadı. Astronomlar, henüz isim verilmeyen kırmızı noktanın en uzak ve en eski galaksi olabileceğini ifade ediyor.

Astronomi sınırları zorluyor. Geçen hafta uzaydaki Hubble teleskopunu kullanan bir grup astronom, bugüne kadar gözlenmiş en uzak yıldızı saptamıştı. Dünyadan 12,9 milyar ışık yılı uzaktaki bu yıldıza Earendel adı verilmişti. Şimdi dünyadaki teleskopları kullanan bir başka grup, ondan da uzakta, hemen hemen 13,5 milyar ışık yılı uzakta bir kırmızı nokta saptadı.

g1.jpg

Evrenimizin yaşının 13,8 milyar yıl olarak hesaplandığı dikkate alınacak olursa bu kırmızı nokta evreni ortaya çıkaran “Büyük Patlama”dan sadece 300 milyon yıl sonra oluşmuş; daha doğrusu bizim gözlediğimiz o ışık Büyük Patlama’dan 300 milyon yıl sonra bize doğru yola çıkmaya başlamış.

Astronomlar bu kırmızı noktanın bir galaksi olduğunu düşünüyor ama bunu şu anda bilmenin bir yolu yok. Bu kırmızı noktayla ilgili çok daha ayrıntılı gözlemleri daha yeni uzaya fırlatılan James Webb teleskopu yapacak büyük olasılıkla.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN