Facebook ve Google’a Avrupalı rakip

Facebook ve Google’a Avrupalı rakip

Facebook’taki veri skandalları, Avrupa’yı harekete geçirdi. Almanya’nın 10 büyük şirketi bir araya geldi, Google ve Facebook’a alternatif 'Verimi' adında bir log in sistem geliştirdi.

MİKDAT KARAALİOĞLU /FRANKFURT 

İnternet kullanıcıları bir online işlem yaptırmak ya da bir siteye üye olmak için kullandığı en yaygın sistem Facebook profili ya da Google Mail adresini kullanmak. ABD’nin internet devleri bu işlemler aracılığı ile her seferinde kullanıcılar hakkında daha fazla veri elde ediyor. Veri pazarında ABD hakimiyetini kırmak isteyen 10 büyük Alman şirketi bir araya gelerek Verimi isimli bir platform kurdu. Verimi tıpki Facebook profilleri ile yapılan ‚’Log in“ mantığı ile çalışıyor. Kullanıcalar Verimi’de bir profil oluşturuyor. Bu profille farklı online platformlarına üye olmak ve resmi dairelerde işlemler yapmak mümkün oluyor.  İngilizce ‚''Single Sign-on’’ adı verilen bu yöntem artık Verimi üzerinden yapılabilecek.  

DEVLER ORTAK OLDU

Daimler, Lufthansa, Telekom, Deutsche Bank, Axel Springer ve sigorta şirketi Allianz, Verimi’nin kurulması için milyonlarca euroluk yatırım yaptı. Almanya’da kimlik ve pasaportları üreten Federal Matbaa da bu girişime ortak oldu. Verimi Genel Müdürü Donata Hopfen  ‘’Facebook’ta yaşanan veri skandalı gösteriyor ki bizim acil olarak avrupai alternatifler yaratmamız gerekiyor’’ dedi. Verimi sistemi özellikle resmi dairelere hizmet vermeye yönelik olarak tasarlandı. 

GÜVENİRLİĞİ YÜKSEK 

Verimi’yi yaklaşık 30 kişiden oluşan bir tim hazırladı. Verimi’ye Irisin scan edilmesi, parmak izi ve  video ile kimlik belirleme sistemleri integre edildi. Kullanıcılar kimliklerini Webcam’a tuttuklarında, bir çalışan kimliğin gerçek olup olmadığın kontrol ediyor. Hopfen bu yöntemler aracalığı ile Verimi’nin diğer sistemlere kıyasla çok daha güvenilir olduğunu söylüyor. Verimi ayrıca 25 Mayıs’da Almanya’da uygulamaya girecek olan Veri Korumu Yasasının kriterlerini de yerine getiriyor.

GENEL ANAHTAR 

Verimi, bir genel giriş anahtarı olarak hizmet verecek. Örneğin Lutfhansa’da yer ayırtmak isteyen bir kullanıcı Verimi profili ile giriş yapabiliyor. Kullanıcıların Verimi’ye aktardığı veriler otomatik olarak Lutfansa’ya aktarılıyor ve rezervasyon hızlı bir şekilde gerçekleştiriliyor. Online Bankacılık, dijital abonelik ve online alışveriş de aynı şekilde yapılabiliyor. Kullanıcıların verilerinde, örneğin adres gibi değişiklikler olduğunda, kullanıcılar bunu Verimi’ye bir kez bildiriliyor. Bu veriler otomatik olarak kullanıcının işlem yaptığı diğer internet sayfalarında değiştiriliyor.  

AVRUPA’DA YAYGINLAŞACAK

Verimi log in’lerden aldığı provizyonlarla gelir elde edecek. Sistemin Avrupa genelinde farklı branşlar için de geliştirilmesi planlanıyor. Hopfen ‚‘Bütün sanayi branşları ile bütün bakanlıklarla görüşmeleri sürdürüyoruz. Verimi gelecekte sağlık kartlarına da alternatif olabilir.’’ şeklinde konuştu. Verimi Almanların geliştirdiği yegane log in sistemi değil. İçinde ProSiebenSat1, RTL ve United İnternet’in de bulunduğu başka bir oluşum Net ID adı verilen başka bir log in sistemi geliştirdi. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN