Facebook yeni propaganda ağları tespit etti

Facebook yeni propaganda ağları tespit etti

Facebook ve Instagram’da Rusya ve İran tarafından organize edildiği tahmin edilen yeni ağlar tespit edilip engellendi.

MİKDAT KARAALİOĞLU

Facebook, sahte hesaplarla Instagram ve Facebook’da ağlar kurmaya çalışan hesapları tespit etti. Sahte hesaplar yüksek bir ihtimalle Rusya ve İran’dan geliyor. Sosyal medya üzerinden ABD seçimlerini etkilemeye yönelik, Rusya kökenli faaliyetlerin tespit edilmesiyle sakinleşen hacker saldırıları sonrasına Facebook, ilk kez bu ülkelerden geldiği tahmin edilen yeni organize faaliyetleri tespit etti.

HEDEF SADECE ABD DEĞİLDİ

Facebook’un son tespit ettiği skandalda sahte Instagram ve Facebook hesapları ile kurulan ağlar tespit edildi. Facebook tarafından yapılan açıklamada sahte hesap sahiplerinin bir kısmının kendilerini ABD’de oturuyormuş gibi gösterdikleri, bazılarının ise bu hesaplarda tartışmalı siyasi mesajlar verdiğini bildirildi. Öte yandan bu hesapların Latin Amerika ve Kuzey Afrika’ya yönelik faaliyetleri de olduğu belirtildi.

İYİ ORGANİZE OLMUŞLAR

Facebook’da siber güvenlikten sorumlu Nathaniel Gleicher tespit edilen ağların iyi organize edilmiş bir görüntü verdiğini belirterek, alınan tedbirlerle sahte hesapları kuranların gerçek kimlikleri ve bulundukları yerlerin gizlendiğini dile getirdi.

EŞ ZAMANLI PROPAGANDAYA ENGEL

Tespit edilen 4 ayrı ağa bağlı sayfalar ve hesaplar bulunduğu ve bu ağları takip edenlerin sayısının 3 ve 5’li rakamlar arasında değiştiği açıklandı. Faceboook bu tür ağları yayımlanan içeriklerden dolayı değil, kimliklerini gizleyen hesapların eş zamanlı ve koordine paylaşımlar yapması nedeniyle engelliyor.

DEVLET HESAPLARI BELİRTİLECEK

Bu tür hesaplar genelde azınlıklara karşı kışkırtma ve toplumsal gerilimleri artırma amacıyla kullanılıyor. Facebook propaganda faaliyetleri ve yalan haberlere karşı yeni tedbirler getiriyor. Bundan böyle devlet tarafından kontrol edilen Russia Today gibi hesaplar kullanıcılara kimin kontrolü altında olduğu gösterilecek.Ayrıca bağımız içirik kontrolörleri tarafından yalan olarak belirlenen haberler de yanlış haber diye işaretlenecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN