Firefox’un yeni versiyonu takipçileri ifşa ediyor

Firefox’un yeni versiyonu takipçileri ifşa ediyor

Firefox’un yeni piyasaya sürülen versiyonu Firefox-70, kullanıcılarını kendilerini kimin takip ettiği hakkında bilgilendiriyor.

KARAR/ALMANYA

Firefox tarayıcısı haziran ayından beri kullanımda olan yeni versiyonunda ziyaret edilen web sayfalarında bulunan bazı elementleri blokluyor. Firefox, Version 70 adı verilen yeni sürümünde de kullanıcıları koruma adına bir adım daha attı. Firefox’u hazırlayan Mozilla Vakfı yöneticisi Celeste Kinswood “Yeni versiyonla birlikte daha fazla elementi bloklayacağız. Ayrıca kullanıcılar için bir liste hazırlayacağız. Kullanıcılar internet kullanırken kimlerin kendilerini takip ettiğini bilmeli" dedi.

AĞ DEĞİL ÖRÜMCEK AĞI

Mozilla’nın bu adımı atmasındaki nedeni kavramak için  internet kullanıcıları hakkındaki verilerin ne denli yoğun kullanıldığını kavramak gerekiyor. Internet sadece milyarlarca server, bilgisayar ve akıllı telefonlardan oluşan bir ağ değil. Aynı zamanda binlerce firmanın yağma peşinde koştuğu bir örümcek ağı. Konum, geçirilen zaman süresi, IP Adresi, kullanılan tarayıcının versiyonu, ekran çözünürlüğü, işletme sistemi gibi bilgiler firmaların kullanıcılardan elde ettiği bilgilerden bazıları.

Kayıtlara geçmeyen hiçbir fare hareketi yok. Her tık analiz ediliyor. Bu bilgiler web sayfası sunucuları için çok kıymeti.  Bu bilgiler elbette kullanıcıları daha iyi hizmet vermek gibi amaçlar için de kullanılıyor.  Ancak büyük sayfaları işletenlerin çoğu üçüncü firmalar aracılığı ile ayrıntılı takibat için Trackin Pixel adı verilen yazılımlar, çerezler göndererek kullanıcıları izliyor.

TAKİPÇİLER LİSTESİ

Kinswood kullanıcı hakkındaki bilgileri, girilen sayfanın haricinde bir çok işletmenin daha izlediğini belirterek bunu engellemek istediklerin söyledi. Yeni Firefox kullanıcıları verileri hakkında daha fazla kontrol imkanı veriyor. Adres bölümünde görülün küçük bir levhada açılan sayfada hangi elementlerin bloke edildiği gösteriliyor.  Bir gün boyunca sosyal medyayı takip eden, haber portallerini okuyan, internette bilgi arayan kullanıcılar yeni Firfox’un engellediği elementler listesine on binlerce kayıt görüyor. Internet kullanıcıları olarak ne denli bir takibat altında olduğumuzu gösteren ürpertici rakamlar.

 

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN