Google, Doodle'a World Wide Web 'i koydu | World Wide Web nedir, nasıl çalışır?

Google, Doodle'a World Wide Web 'i koydu | World Wide Web nedir, nasıl çalışır?

World Wide Web nedir, nasıl çalışır? Google bugün Doodle'a 30. yıldönümünde World Wide Web'i ekledi. World Wide Web nasıl çalışır? www teknolojisi otuz yıldır internet hizmetinin insanlara ulaşmasını sağlayan bir altyapıu. İlk kez world wide web nasıl kuruldu, kim kurdu, interneti kullanımına faydası ne? İşte tüm detaylar...

Google bugün World Wide Web'i doodle olarak ana sayfa ekranına taşıdı. Google sayfasına giriş yapanlar ilk bilgisayara görseli ve www yazısıyla karşılaştı. Peki World Wide Web nedir, nasıl çalışır? Google neden World Wide Web'i Doodle yaptı? Www teknolojisinin kurucusu kimdi, internetin kullanımı ile www teknolojisinin ilgisi ne? İşte World Wide Web ve tarihçesi.

WORLD WİDE WEB NEDİR?

Dünyada en çok kullanılan arama motoru olan Google, Doodle'a World Wide Web'i ekledi. Google'ın özel bir Doodle ayarlayarak World Wide Web'i eklemesi insanların dikkatini çekti.

World Wide Web (kısaca WWW veya Web), İnternet üzerinde yayınlanan birbirleriyle bağlantılı hiper-metin dokümanlarından oluşan bir bilgi sistemidir. Bu dokümanların her birine Web sayfası adı verilir ve Web sayfalarına İnternet kullanıcısının bilgisayarında çalışan Web tarayıcısı adı verilen bilgisayar programları aracılığıyla erişilir. Web sayfalarında metin, imaj, video ve diğer multimedya ögeleri bulunabilir ve diğer bağlantı ya da link adı verilen hiper-bağlantılar ile başka Web sayfalarına geçiş yapılabilir.

İnternet ve Web terimleri aynı olguyu tanımlamaz. Zira Web sadece İnternet üzerinde çalışan bir servistir. Web kavramı, CERN'de bir bilgisayar programcısı olan Tim Berners-Lee'nin HTML adlı metin işaretleme dilini geliştirmesiyle oluşmuştur. Bugün de kendisinin başkanı olduğu W3C (World Wide Web Consortium) tarafından standartları belirlenmektedir.

WORLD WİDE WEB NASIL ÇALIŞIR?

İnternet üzerinde kendi sitesini barındırmak isteyen abc firması ya da kişisi, kendisine ait bir alan (domain) adı seçer. Örneğimizde bu alan adı abc.com olsun. Daha sonra kişi ya da firma, alan adı kaydı yapabilen bir firmaya giderek (registrar) kendisi için belirlemiş olduğu alan adını, belli bir süre için (bir yıldan az olmamak şartı ile) tescil ettirir. 2. Nasıl ki bir yere gitmek için gidilecek yerin adresine ihtiyaç varsa sanal dünya olan İnternet'te de bir siteye girmek için o sitenin adresine ihtiyacımız vardır. İnternet üzerindeki sunucuların adresleri IP (Internet Protocol) denilen her biri 0..255 arasında olan dört basamaktan oluşur. (Ör: 10.23.12.5; 192.168.5.3 gibi).

İnternet kullanıcılarının girmek istedikleri Web sitelerinin IP adreslerini akıllarında tutmaları çok zor olacağından İnternet üzerinde alan adı – IP adresi eşleştirmesi yapan servisler yer almaktadır. Bu servislere DNS (Domain Name Services – Alan Adı Servisi) adı verilir. DNS'ler kendilerine sorulan alan adlarını IP adreslerini soran kullanıcılara verirler. Çok basit olarak bunu bir telefon rehberine benzetebilirsiniz.

19-03/12/tim-berners-lee.jpg

WWW'İN KURUCUSU TİM BERNERS LEE

Tim Berners-Lee 8 Haziran1955 tarihinde Londra'da dünyaya geldi. Oxford Üniversitesi'nde Fizik okudu. 1989 senesinde CERN laboratuvarlarında HTML işaretleme dilini geliştiren Berners-Lee, Dünya Çapında Ağ (www.) olarak da tanımlanan bilgi paylaşım sistemini kurdu.

Aynı zamanda 1990 senesinde ilk Ağ tarayıcısı yazılımını geliştirdi.

1994 senesinde Ağ ile ilgili standartları dünya çapında belirleyecek açık bir kurum olan W3C'yi kurdu. Halen de başkanlığını yürütmektedir. 

Berners-Lee, şu anda World Wide Web Consortium'un (W3C) başkanı, MIT'de kıdemli araştırmacı ve Southampton Üniversitesi'nde bilgisayar bilimleri profesörüdür. 

2004 senesinde kendisine insanlık kültürüne katkılarından ötürü İngiltere Kraliçesi tarafından sör (sir) unvanı verilmiştir. 

GOOGLE DOODLE NEDİR?

Google Doodle'lar, ünlü sanatçıları, kâşifleri ve bilim insanlarını anmak ya da tatil günlerini ve yıl dönümlerini kutlamak amacıyla Google çalışanları tarafından logosunda yapılan eğlenceli, şaşırtıcı ve bazen de spontane değişikliklerdir.

Doodle kavramı ilk olarak 1998 yılında, şirket henüz anonim şirket olmadan önce Google'ın kurucuları Larry Page ve Sergey Brin'in, Nevada çölündeki Burning Man festivaline katıldıklarını göstermek için şirket logosunu değiştirmeleriyle doğdu.

World Wide Web nedir, nasıl çalışır? Google bugün Doodle'a 30. yıldönümünde World Wide Web'i ekledi. World Wide Web nasıl çalışır? www teknolojisi otuz yıldır internet hizmetinin insanlara ulaşmasını sağlayan bir altyapıu. İlk kez world wide web nasıl kuruldu, kim kurdu, interneti kullanımına faydası ne? İşte tüm detaylar...

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN