Google, Uygulamaların Telefon Görüşmelerini Kaydetmesini Yasaklıyor! Arama Kaydedici Uygulamalar Artık Tarih Oluyor

Google, Uygulamaların Telefon Görüşmelerini Kaydetmesini Yasaklıyor! Arama Kaydedici Uygulamalar Artık Tarih Oluyor

Google, gelecek ay uygulamaların telefon görüşmelerini kaydetmesini tamamen yasaklayacak. Şirket, arama kayıt uygulamaları tarafından aramalara erişmelerini sağlamak için kullanılan işlevleri kaldıracak

Bu erişim, telefonun farklı ihtiyaçları olan kullanıcılara uyum sağlamasını amaçlayan erişilebilirlik teknolojisi ile sağlanır. Ancak, telefon görüşmelerinden gelen sese erişmek ve bunları saklamak için de kullanılabilir.

ARAMA KAYDETME UYGULAMALARI TARİH OLUYOR

Yapılan görüşmeleri ses dosyası olarak telefona kaydeden ‘arama kaydetme uygulamaları’ birçok telefonlarda yerleşik olarak bulunuyor. Bunun yanı sıra Google Play Store tarafından da indirilen farklı yazılımlarla da bu işlem yapılabiliyor.

haberici-003.jpg

Google'ın belgeleri, telefon görüşmelerini kaydetmeye yönelik olmadığını ve yeni değişikliklerin uygulamaların bunu yapmasını engelleyeceğini açıkça ortaya koyuyor. Bu değişiklikler 11 Mayıs'ta yürürlüğe girecek ve hiçbir uygulamanın aramaları kaydedemeyeceği anlamına geliyor. Geliştiricilerin karara uyup uymayacağı veya Google'ın çevrimiçi mağazadan uymayan uygulamaları kaldırmak zorunda kalacağı net değil.

MAHREMİYET İHLALİNE SEBEP OLUYOR

Aramaları kayıt altına alan uygulamalar sadece telefonun hafızasına kayıt etmekle kalmayıp, Google Drive gibi bulut depolama servisi ile de bağlantı kurarak kayıtları anında senkronize ediyor. Buna bağlı Google, mahremiyet ihlaline yol açma potansiyeline sahip olan bu uygulamaların çalışmasını kökten engelleyeceğini açıkladı.

Google, telefondan sese erişme yollarını kaldırarak Android'de telefon görüşmelerini kaydetmeyi giderek daha zor hale getiriyor. Bunu gizlilik, güvenlik adına ve kullanıcıların bazı eyaletlerde ve ülkelerde bulunan arama kaydına karşı yasaları çiğnememesini sağlamak için yapacak.

haberici2-008.jpg

TELEFONDA YERLEŞİK OLAN UYGULAMALAR ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEK

Ancak, bu durum özellikle Google Play Store ile sınırlıdır, yani yerleşik arama kaydetme uygulamalarıyla birlikte gelen telefonlar bunu yapmaya devam edebilir. Bu sistem uygulamaları, telefonda yerleşik olduklarından, telefon görüşmelerine erişim iznine ihtiyaç duymazlar.

Google, yeni hamlesi ile bu yöntemin de önünü geçerek arama kaydetme uygulamalarını tamamen devre dışı bıraktı. Diğer yandan Google Pixel’de olduğu gibi, telefonda yerleşik olan arama kaydedici uygulamaları Erişilebilirlik API’sine ihtiyaç duymadığından dolayı 11 Mayıs’tan sonra da çalışmaya devam edebilecek.

Karar, aynı zamanda, uygulamaların telefon görüşmelerini kaydetmesini imkansız hale getiren ve bu işleve sahip yerleşik uygulamalar sunmayan iPhone ile uyumlu hale getiriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN