Google'ın çatı kuruluşu Alphabet’in iki kuantum ekibi olduğu ortaya çıktı

Google'ın çatı kuruluşu Alphabet’in iki kuantum ekibi olduğu ortaya çıktı

Google’ın geçtiğimiz yıl ekim ayında kuantum bilgisayar ürettiklerine dair yaptığı açıklama ile başta CEO Sundar Pichai olmak üzere dev teknoloji şirketinin yıldızı parlamıştı. Gelişme, firmada bir ilk gibi lanse edilirken Google’ın çatı kuruluşu Alphabet’in halihazırda bir gizli kuantum ekibi olduğu kimsenin aklına gelmedi.

KARAR.COM

Google, geçtiğimiz ekim ayında CEO Sundar Pichai’nin Wright Kardeşler’in ilk uçuş deneyimine benzer bir girişimi ile büyük bir atılım gerçekleştirmiş oldu. Şirketin Googleplex’ten 300 mil uzaktaki Kaliforniya- Santa Barbara’daki bir kuantum bilgisayarı herhangi bir geleneksel bilgisayar için imkansız olan bir hesaplama yapmasıyla büyük bir üstünlük elde etmişti.

Bu durum hem bilimsel açıdan büyük bir atılımdı hem de kuantum bilgisayarların vaat ettiği yeni gücün sunulmasına ilişkin IBM ve Microsoft dahil büyük teknoloji firmaları arasındaki yarışta Google’ın öne çıkmasına yol açabilecek bir gelişmeydi.

Genelde düşük profilli bir imaj çizen Pichai, konuyla ilgili bir blog yazısı kaleme alarak, birkaç röportaj vererek ve hesaplamayı yapan mucize cihazla çekildiği bir fotoğrafı İnstagram’da yayınlayarak kendini ortaya atmıştı.

Sadece bir ay sonra, Pichai Google’ın çatı şirketi Alphabet’in CEO’su olarak tayin edildi. Ancak ne şirket ne de şirketin Quantum’la yıldızı parlayan patronu Alphabet’teki gizli X laboratuvarında görev yapan bir diğer kuantum bilgisayar ekibi ile ilgili bir açıklama yapmadı.

Önceden Google X olarak bilinen X, Google ölçeğinde yeni firmalar kurmak için ‘Ay’a yolculuk’ teknolojisi üretimine odaklanmakta. Küçük ölçekli kuantum araştırmacı grubu, kendi kuantum hesaplama donanımını kurmuyor. Grubun lideri, kuantum bilgisayarlarda çalışacak yeni algoritmalar ve uygulamalar oluşturmak ve geleneksel kodlayıcıların egzotik makineleri kullanmasına izin veren yazılım kütüphaneleri oluşturmakla daha çok ilgileniyor.

Google ve rakipleri, ilaç geliştirme yapay zeka gibi birçok bilim ve sanayi alanında büyük ilerlemelere zemin hazırlayacağı öngörüsüyle kuantum bilgisayarlara yatırım yapıyorlar.

Kuantum bilişime yönelik ilgi özellikle Google ve IBM gibi büyük şirketler açısından her geçen gün artsa da günümüzün kuantum bilgisayarları kullanışlı olmaktan çok uzak. Ayrıca kuantum bilgisayar programcılığı da henüz emekleme aşamasında. Uzmanlar programcıların kuantum bilgisayarlarda da yazılım geliştirmelerini sağlayacak geçişin sağlanmasını kuantum teknolojisinin potansiyelini ortaya çıkartma açısından kritik önemde olduğunu belirtiyor.

Google X için çalışan uzmanlar kuantum programlama konusunda daha fazla insan yetişmesi için de çalışıyor. Carnegie Mellon Üniversitesi bünyesinde açtıkları 3 günlük kuantum eğitimine 66 Alphabet çalışanı katıldı. Buna ek olarak kuantum algoritmaları ile ilgili bilgi sahibi yeni mezunların başvurması için açılan eğitim programında katılımcıların taşınma ve barınma giderleri karşılanıyor. Böylece eğitime katılanlan Google’ın artık eskisi kadar gizli olmayan kuantum laboratuvarında çalışma imkanı buluyorlar.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN