Heyecanlandıran keşif: 1.5 milyar ışık yılı uzaklıktan radyo dalgaları

Heyecanlandıran keşif: 1.5 milyar ışık yılı uzaklıktan radyo dalgaları

Bilim adamları 1,5 milyar ışık yılı uzaklıktaki bir galaksiden tekrarlanan radyo sinyalleri tespit etti. Keşif, dünya dışı yaşamlar konusunda çok büyük bir adım olarak nitelendiriliyor.

KARAR.COM

Bilim dünyası bu keşfi konuşuyor. 1,5 milyar ışık yılı uzaklıktaki bir galaksiden gelen ve tekrarlanan radyo sinyalleri tarihte ikinci kez tespit edildi. Bu patlamalar sayesinde derin uzay hakkında daha fazla bilgi edinme şansı bulunacak.

Radyo sinyallerine patlamasına neyin sebep olduğu tam olarak bilinmese de, uzayın derinliklerindeki farklı yaşam formlarından gelmiş olabileceği de ihtimaller dahilinde. Sinyallerin çok uzaktan gelmesi olayın gizemini bir kat daha arttırıyor.

Yaşanan patlamanın (radyo sinyallerini meydana getiren patlamalar) bir milisaniye kadar sürdüğü ifade edilirken, bu patlamanın güneşin 12 aylık enerjisine eşit olabileceği kaydedildi.

DIŞARIDA DAHA FAZLA ŞEY OLABİLİR

Keşif ekibinde yer alan astrofizikçi Ingrid Strairs, "Daha önce kendisini tekrar eden tek bir patlama yaşanmıştı. İkinci bir bulguya rastlamak dışarıda daha fazlasının olabileceğini gösteriyor. Daha fazla kaynağa sahip oldukça, bu kozmik bulmacaları ve neyin neden olduğunu daha iyi anlayabiliyoruz" dedi.

Nature Dergisi'nde yayımlanan makalede, tekrarlanan sinyallerin zaman içerisinde daha artacağı tahmin ediliyor. İkinci tekrarlanan patlamanın gelecek patlamalar için büyük önem taşıdığının vurgulandığı makalede, üç haftalık bir süre içerisinde 13 patlama yaşandığı kaydedildi.

Tekrarlanan sinyallerin belli bir uygarlığa ait olabileceği belirtilirken, "Bu radyo dalgalarının kaynağı ne olursa olsun, ne kadar geniş bir frekans aralığı üretebileceğini görmek ilginç" diyor bilim insanları.

BRITISH COLUMBIA'DA KEŞFEDİLDİ

Patlamaların British Columbia'daki Kanada Hidrojen Yoğunluğu Haritalama Deneyi tarafından keşfedildiği açıklanırken, frekans aralığının çok düşük olacağı endişesi taşıdıklarını ancak beklenenden çok daha yüksek olduğunu söylediler. Bilim insanları bu sayede daha fazlasını tanımlamayı bekliyor. Bilim insanları kayıt altına alınan 13 patlamadan en az yedi tanesinin 400 MHz olduğunu açıkladı.

400 MHz'nin düşük frekans olduğunun altını çizen bilim insanları, kaynakların düşük frekanslı radyo dalgaları üretebildiğini söyleyerek, "Düşük frekanslı dalgalar çevlerinden kaçmış olabilirler ancak dünyaya vardıklarından tespit edilemeyecek kadar dağınık değildi. Bu bize çevre ve kaynaklar hakkında bir şeyler söylüyor. Sorunu çözemedik ama yapbozda birkaç parça daha var" dedi.

RADYO DALGALARI NEDEN ÖNEMLİ?

Radyo dalgaları bildiğimiz evrenin keşfedemediğimiz karanlık noktalarında yaşam süren dünya dışı canlıların olduğuna kanıt olarak gösteriliyor. Radyo dalgalarının oluşabilmesi için basit de olsa bir teknoloji gerekiyor. Tarihte daha önce de bir çok kez tespit edilen radyo dalgalarının net olarak araştırılamamasına en büyük sebep, sinyallerin tek seferde tespit edilmesi, kendisini tekrar etmemesiydi.

Ancak kendisini tekrar eden radyo sinyalleri, belli bir amaca hizmet ediyor olarak kabul görüyor. Bir çok uzman bu radyo sinyallerinin uzaydaki diğer canlılar tarafından gönderildiğini düşünüyor.

EKİM'DE DE TESPİT EDİLMİŞTİ

Bundan önceki sinyaller son olarak Ekim ayı içerisinde tespit edilmiş, aynı şekilde Nature Dergisi'nde yayımlanmıştı. 425 milyon ışık yılı uzaklıktan gelen radyo dalgaları kendisini tekrar etmemişti. Tespit edilen 20 radyo sinyali o dönemde de bilim dünyasının heyecanlandırmıştı. Bazı uzmanlar bu radyo dalgalarının uzayda hayat süren diğer yaşam formları tarafından gönderildiğini savunuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN