Hollanda'da yapay adacıklarla elektrik üretilecek

Hollanda'da yapay adacıklarla elektrik üretilecek

Hollanda'da geliştirilen sistemle beraber güneşin bulunduğu yöne hareket edebilen solar adacıklarla elektrik üretilecek.

KARAR/ALMANYA

Dünyada en çok yenilenebilir enerji imkanlarını kullanan ülkelerin başında Hollanda geliyor. Ancak ülkenin farklı yerlerine kurulan rüzgar ve solar enerji üreten tesisler hem vatandaşların hem de çevre koruma örgütlerinin protestolarına neden oluyor. Hollanda, kamuoyunda oluşan bu muhalefetin önüne geçmek için suni solar adacıklar oluşturarak yeni enerji kaynakları bulmaya çalışıyor.

15 SOLAR ADA

Bu amaçla alternatif enerji üretebilmek için güneş panellerinden oluşan 15 yapay ada oluşturulmasına karar verildi. Daha önce Japonya ve İngiltere’de de yapılan bu sistem ilk kez Hollanda’da çok daha büyük alanlar kullanılarak gerçekleştirilecek. Oluşturulan suni adacıklarda toplam 73 bin 500 güneş paneli kullanılacak.

GÜNEŞİ İZLİYORLAR

Hollanda’daki solar adacıkların bir başka yeniliği ise güneşi izleyecek olmaları. Solar adacıklar, güneşi beklemeyecek, güneşin olduğu yerlere doğru hareket edecek. Bu amaçla geçmişteki hava durumu verilerini kullanan bir algoritma oluşturuldu. Solar adacıklara entegre edilen şamandıra ve halatlar yapay adacıkların güneşli olan bölgelere doğru hareket etmesini sağlıyor.

AKILLI ADALAR

İlk adacıklar üretilmeye başlandı. Yüzme kabiliyetine sahip üç yapay solar adasının üretimine daha önce de başlanabilirdi ama göç halindeki kuşları korumak amacıyla başlangıç geciktirildi. Yapay adacıklar ayrıca rüzgar ve dalgalardan en az hasar alabilecekleri yere hareket edebilmek üzere programlandılar.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN