Instagram şikayetleri yüzde 224 arttı

Instagram şikayetleri yüzde 224 arttı

2021'in ilk 11 ayında en çok sorun yaşanan konuları raporlayan Şikayetvar portalı, Instagram ile alakalı sorunların başında, kullanıcıların hesaplarının çalınması ve çalınan hesabın platform tarafından kapatılmaması geliyor. Şikayetlerin, bir önceki yıla göre yüzde 224 oranında arttığı belirtildi.

Medyanın dijital karnesini raporlayan 'We Are Social' ve 'Hootsuite'in birlikte yayımladığı 2021 raporuna göre, dünya nüfusunun yüzde 59'u internet kullanıcısı ve bu kullanıcıların (4,20 milyar kişi) yüzde 53'ü aynı zamanda düzenli sosyal medya kullanıcısı. Aynı raporun sonuçlarına göre, Facebook ve Youtube'un ardından en çok kullanılan sosyal medya platformlarının başında Instagram geliyor.

Popüler sosyal paylaşım sitesi Instagram'da yaşanan güvenlik sorunları, son günlerde Türkiye'de en çok tartışılan konuların başında geliyor. Kullanıcıların çeşitli ürün ve hizmetler konusunda şikayetlerini paylaştığı Şikayetvar platformununa gelen şikayetlerin temel konusu, çalınan hesaplar ve kullanıcıların irtibat sağlayamadığı Instagram müşteri temsilcileri oldu.

2021'DE INSTAGRAM ARAMALARI KATLANDI

2020 yılında Şikayetvar portalı üzerinden Instagram ile ilgili toplam 536 bin 136 arama gerçekleştirilirken 2021 yılında bu sayı 1 milyon 527 bin 4'e yükseldi. Böylece yıllık trafik artış oranı yüzde 185 artış gösterdi. Mayıs ayı, ziyaretlerin zirve yaptığı ay oldu. Bu ayda ziyaretler yüzde 270 arttı.

Şikayetvar verilerine göre, geçen yılın ilk 11 ayıyla, 2021 yılının aynı dönemi verilerinin karşılaştırılmasına göre, Instagram şikayetleri yüzde 224 arttı. 2020 yılında, 3 bin 547 olan şikayet sayısı 9 bin 249'a yükseldi. 2021'de şikayet artışının en yoğun yaşandığı ay, mayıs ayı oldu. Bir önceki senenin mayıs ayıyla 2021'in mayıs ayı kıyaslandığında şikayetlerin yüzde 262 arttığı gözlemlendi. Önceki yılın aynı dönemiyle son 3 aylık şikayet artışları incelendiğindeyse şikayetler yüzde 101 arttı.

KULLANICILAR HANGİ KONULARDAN ŞİKAYETÇİ?

Açıklanan raporlar neticesinde Instagram'da en çok şikayet edilen konular şu şekilde sıralandı:

* Hesabın çalınması ve çalınan hesabın kapatılmaması
* Hesaba giriş yapılamaması
* Bazı özelliklerin kullanılamaması (Reels, müzik ekleme vs)
* Hesabın bazı uygulamalara kısıtlanması (canlı yayın, takip engeli...)
* Hesabın haksız ve nedensiz kapatılması
* Süresi dolduğu halde engelin/kısıtlamanın kalkmaması
* Kişi adına bilgi olmadan sahte (fake) hesap açılması
* Çok sık 'akış yenilenemedi' hatası almak
* Hesabın eski sürümde kalıp güncelleme gelmemesi

"HESABIM ÇALINDI, HİÇBİR YARDIM SUNULMADI"

Bir kullanıcı, Instagram yardım masasının hiçbir sonuca varamadığını ifade ederek, "Instagram hesabım çalındı. E-posta ve telefon numaramı değiştirdikleri için hesabıma hiçbir şekilde giriş yapamıyorum ve insanlara benmişim gibi mesajlar atılıyor. Instagram yardım masası hiçbir sonuca varmıyor. Her yolu denedim olmuyor" ifadelerini kullanarak şikayetini bildirdi.

Başka bir kullanıcı ise, "Instagram hesabım dolandırıcılar tarafından hacklendi. Mail ve telefon numaram da değiştirilmiş. Instagram yardım merkezi sadece bilgi veriyor. Ne bir form ne bir kendimi kanıtlayabileceğim soru var. Müşteri hizmeti diye bir şey yok. Hesabım çalındı ve hiçbir şekilde yardım sunulmadı. Ve ulaşılacak ne bir numara ne de bir yer var kaç senelik profildi sinir sistemim bozuldu" sözleriyle mağduriyetini dile getirdi.

"HESABIMI DOLANDIRICILARIN ELİNDEN ALAMIYORUM"

Bir başka kullanıcı da karşılaştığı problemi Şikayetvar platformunda şöyle anlattı: "Hesabım çalındı ve ben kimseye derdimi anlatamıyorum. Instagram ile iletişim yok. Mail adreslerine yazıyorum, geri dönüş yok. Hesabımı nasıl dolandırıcıların elinden geri alabilirim bunu bilmiyorum. Hesabımı çalan şahıslar benim hesabımdan kumardan para kazandım, sen de istersen yaz diye millete yazıyormuş" dedi.

Şikayetvar platformunda paylaşılan şikayetlerden bazıları şöyle:

* Hesabım çalındı. Hesabımdaki arkadaşlarımı dolandırmaya çalışıyorlar. Instagram sayfamı geri istiyorum. E-posta ve telefon numaralarım değiştirilmiş. Şu an giriş yapamıyorum. Şikayet ediyoruz ama kapanmıyor. Mesaj atma ve dolandırma vb şeylerden korkuyorum lütfen yardımcı olun.

* Hesabım çalındı, giriş yapamıyorum. Çalan kişi, e-postayı da numaramı da değiştirdi. Şimdi de benim adıma milleti dolandırıyor. Acilen hesabımın kapatılmasını istiyorum. Lütfen yardımcı olun elimden geldiğince şikayet ettirdim çevreden ama yine de hesap aktif. Savcılığa da şikayette bulunacağım.

* Instagram hesabım çalındı. O kadar şikayet etmeme rağmen. Instagram, hesabımı kapatmadı. Şu an hesabım art niyetlilerin elinde. Fotoğraflarımı kullanarak milleti yanıltıyorlar benim adımla. Hesabım aktif bir şekilde kullanılıyor. Lütfen yardımcı olun.

* Instagram hesabım çalındı. Bilgilerimi değiştirdikleri için giriş yapamıyorum. Adıma dolandırıcılık belgesi paylaşıyor. Şikayet ettirmeme rağmen hâlâ kapatılmadı. Acil kapatılmasını ya da geri alabilmek için yardım rica ederim. Mail adresime dolandırıcılık yapan kişinin telefon numarası gelmiş bu numarayı nasıl şikayet edebilirim?

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN