İnternet hızı nasıl ölçülür? İşte en iyi ve en doğru internet hız testi

İnternet hızı nasıl ölçülür? İşte en iyi ve en doğru internet hız testi

İnternet hızını ölçmek, son dönemde önem kazandı. Artan internet kullanımı dolayısıyla kullanıcılar, satın aldıkları paketlerin vaat ettikleri hızı verip vermediğini speedtest.net ve fast.com web sayfalarından ücretsiz bir şekilde sorgulayabiliyor. Peki, internet hız testi nasıl yapılır? İşte, internet hızı sorgulama ekranı...

Sabit ve mobil internet bağlantı hızını ölçmek son derece basit ve ücretsiz. Gerek sosyal medya paylaşımları, gerekse büyüyen 'gamer' dünyası daha hızlı internet gereksinimlerini doğurdu. Her geçen yıl artan internet kullanımı, beraberinde servis sağlayıcı operatörlerin verdiği internet hızının kalitesini önemli hale getirdi. Vaat ettiği internet hızını vermeyen servis sağlayıcıları ise müşteriden aldığı ücreti iade etmek zorunda.

DÜŞÜK İNTERNET HIZI NASIL VE NEREYE ŞİKAYET EDİLİR?

Konya'da pazarlamacılık yapan Onur Kızılçay, 6 Eylül 2019 tarihinde aylık 90 TL ödeyerek internet sağlayıcı firmaya abone oldu. Ancak ödediği bedel karşılığı taahhüt edilenden internet hızı düşük olunca, defalarca müşteri hizmetlerini aradı.

Çözüm bulamayan Onur Kızılçay, aylık ödeme bedelini 150 TL'ye kadar çıkararak internet hızını da yükseltti. Yine aynı durumla karşılaşan kullanıcı, 01.10.2020 tarihinde aboneliğini iptal ettirmek için 1200 TL cayma bedeli ödedi. Avukatı aracılığıyla 14 Ekim 2020'de Tüketici Hakem Heyeti'ne başvuran Onur Kızılçay, verdiği hukuk mücadelesini Kasım 2021'de kazandı.

Onur Kızılçay'ın avukatı Emre Akman, internet sağlayıcısı vatandaşa vaat ettiği unsurları yerine getirmiyorsa, müşterinin bu durumu kanıtlayarak Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurması gerektiğini belirtti.

DÜŞÜK İNTERNET HIZI 'AYIPLI HİZMET' SAYILIYOR

Bilirkişi raporunda, "Eğer bir internet sağlayıcısı size gerekli unsurları vermiyorsa, söylemiyorsa ve internet hızını sağlamıyorsa gerektiği gibi bu bir ayıplı hizmettir" denildiğini hatırlatan avukat Emre Akman, "Büyük internet sağlayıcı firmaları bu konuda bizi etkisi altına almıştı. Çıkan gerekçeli kararımızda 'ayıplı hizmet' olduğuna mahkeme karar verdi" diye konuştu.

internet-speed-test-sites-2626177-d7c.jpg

İNTERNET HIZ TESTİ NASIL YAPILIR?

İnternet hız ölçümü yapmak için speedtest.net internet sitesine girmeniz gerekiyor. Bu aşamada en doğru sonuç için kablo ile modeme bağlı olan bir cihazı tercih etmeniz daha doğru bir sonuç verir.

Test esnasında internet kullanımı yapmanız sonuca doğrudan etki yapacağı için, test sürecinde diğer cihazlardan interneti kapatmanız veya kullanmamanız sağlıklı olur.

Speedtest.net web sitesine girdiğimizde, karşımızda bu şekilde bir ekranla karşılaşıyoruz:

2022-01-30-171939-1.jpg

Test öncesinde karşılaştığımız bu ekranda, kullandığımız internet servis sağlayıcı, test yapılan sunucu gibi bazı detaylar bulunuyor.

Görsel üzerinde rakamların yer aldığı kısımlar şunları ifade ediyor:

1) Test yapılan internet hizmetinin servis sağlayıcısı
2) Mevcut internet IP adresi
3) Test yapılan sunucu
4) Test yapılan bölge

Test yapılan bölge kısmında internet kullanımı yaptığınız bölgeden farklı bir konum çıkıyorsa, size en yakın veya doğrudan bulunduğunuz bölgeyi seçmeniz ve ve güvenilir bir sağlayıcı seçmeniz daha isabetli test sonucu verir. Bu işlem için 'Change Server' butonuna tıklamanız yeterli.

Büyük 'GO' butonuna bastıktan sonra, yaklaşık 30-60 saniye sürebilecek bir test süreci bulunuyor.

2022-01-30-172354-1-001.jpg

Test tamamlandıktan sonra karşımıza sonuçlar çıkıyor. Speedtest ile yapılan testlerde 3 temel nokta test ediliyor. Ping (gecikme değeri), indirme ve 'yükleme hızları.

Yaptığımız testlerde 'ping' yani gecikme değerimiz 8 ms çıktı. 17.99 MB download (indirme) ve 5.52 MB upload (yükleme) hızına sahip olduğumuz görülüyor.

Öte yandan alternatif olarak Netflix'in kullandığı fast.com hız testi sayfası üzerinden de internet hızınızı ölçebilirsiniz. Bu hız testi de hem download, hem upload, hem de ping değerlerini veriyor.

2022-01-31-000736.jpg

TÜRKİYE'DE İNTERNET HIZI EN İYİ OLAN ŞEHİRLER

Speedtest.net, 2021 yılında Türkiye'deki en hızlı 5 şehri de belirledi. Kullanıcıların yaptığı testlerin ortalaması alınan bu veriler, indirme, yükleme ve gecikme değerlerini içeriyor. Şehirlerin sıralaması ise şöyle:

Şehir / İndirme Hızı / Yükleme Hızı / Gecikme Süresi

1) İstanbul / 53.29 MB / 24.49 MB / 18 ms

2) Ankara / 47.56 MB / 13.78 MB / 19 ms

3) İzmir / 42.94 MB / 11.26 MB / 22 ms

4) Adana / 35.39 MB / 5.50 MB / 21 ms

5) Bursa / 35.02 MB / 8.62 MB / 22 ms

TÜRKİYE İNTERNET HIZINDA KAÇINCI?

Speedtest'in 2021 yılına ait yayımladığı rapora göre Türkiye, 2021'de 30.51 Mbps sabit genişbant internet hızıyla 175 ülke arasında 103. sırada yer aldı. Genişbant internet hızının küresel ortalama olan 96.98 Mbps'nin oldukça gerisinde kalması, işin ve okulun eve taşındığı bir dönemde ciddi bağlantı sorunları yaşanmasına neden oldu.

SPEEDTEST ÜCRETSİZ İNTERNET HIZ TESTİ SAYFASI

FAST (NETFLIX) ÜCRETSİZ İNTERNET HIZ TESTİ SAYFASI

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN