Jailbreak nedir? Güvenlik açığı tespit edildi

Jailbreak nedir? Güvenlik açığı tespit edildi

Bazı iPhone’larda kalıcı olarak Jailbreak yapılmasına yarayan güvenlik açığı tespit edildi. Eskilerden kalan bir yöntem gibi görünüyor olsa da geçtiğimiz aylarda bir güvenlik araştırması, uzun dönemlerdir kullanılan halka açık bir Jailbreak olduğunu öğrenci. İşte gelişmeler…

Son zamanlarda özellikle bazı iPhone modellerinde jailbreak yapılmasına yarayan güvenlik açığının tespit edilmesinin ardından ‘jailbreak nedir?’ sorusuna yanıt aranmaya başlandı. Detaylar haberimizde…

JAİLBREAK NEDİR?

İngilizce kökenli bir kelime olan Jailbreak, ‘zincirleri kırma, hapisten kaçış, firar’ anlamına geliyor. Çoğunlukla, Apple'ın iOS İşletim Sistemi yüklü cihazlarına dayattığı kısıtlamalardan kurtulmak adına uygulanan yöntem anlamında kullanılır (iPad, iPhone, Apple TV, iPod Touch gibi). Jailbreak, iOS kullanıcılarına resmî Apple App Store'da yer almayan ve/veya kısıtlamalardan dolayı eklenemeyen ek uygulama, eklenti, ve temaları indirmeye imkan tanıyarak, kullanıcıların işletim sistemine ‘root’ erişimi olanağı vermektedir. Jailbreak'li cihazlar, iTunes, App Store gibi uygulamaları kullanabilmekte ve telefon görüşmeleri yapmak gibi diğer normal faaliyetlerini sürdürebilmektedir.

Jailbreak ABD’de yasal olmakla birlikte, Apple bunun bir ‘garanti ihlali’ nedeni olduğunu açıklamıştı.

19-09/30/jailbreak.jpg

JAİLBREAK YAPMANIN SEBEPLERİ

Jailbreak'in ana sebeplerinden biri ise, App Store ve Apple tarafından sağlanan sınırlı sayıdaki özelliği genişletmektir. Birçok jailbreak aracı, jailbreak'li aygıtlarda yazılım bulmaya ve yüklemeye sağlayan doğal bir iOS APT İstemcisi olan Cydia'yı otomatik olarak yükler. Cydia'da mevcut olan yazılımların App Store talimatlarına uymaları zorunlu olmadığı için, çoğu indirilebilir içerik tipik kendine yeten uygulamalar olmanın aksine iOS ve diğer uygulamalara göre hazırlanmış eklenti ve özelleştirmelerdir.

İPHONE'LARLA İLGİLİ DİĞER HABERLER İÇİN TIKLAYIN

Kullanıcılar bu programları arayüzü kişiselleştirmek ve özelleştirmek istediği özellikleri eklemek ve sıkıntıları gidermek, dosya sistemi erişimi ve komut satırı araçları sayesinde yazılım geliştirme işlerini kolaylaştırmak için yüklüyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN