Kalbin ürettiği enerji ile çalışan pil icat edildi

Kalbin ürettiği enerji ile çalışan pil icat edildi

Ritim bozukluklarında kullanılan kalp pillerinin kalbin kendi ürettiği enerji ile çalışabilmesi için yeni bir sistem geliştirildi.

KARAR/ALMANYA

Kalp pilleri, kalp ritim bozukluklarında çok yaygın olarak kullanılıyor. Bu yöntemdeki en büyük sorun pillerin akülerinin bir müddet sonra bitmesi ve değiştirilmek zorunda olması. Araştırmacılar bu akü değiştirmesinin önüne geçmek için yeni aküye ihtiyaç duyulmayan bir sistem üzerinde çalışıyor. Çin’in başkenti Pekin’de bulunan Nano Sistem ve Nano Enerji Enstitüsü, ihtiyaç duyduğu enerjiyi kalp hareketlerinden temin eden yeni bir kalp pili geliştirdi.

KAN POMPALARKEN ENERJİ ÜRETİYOR

Araştırmacılar Triboeletrik Sistemi adı verilen bir yöntem geliştirerek kalbin kan pompalama esnasındaki hareketlerin kullanarak elektrik üretiyor. Kalbin kan pompalaması esnasında oluşan periyodik baskı iki ayrı alüminyum tabakası ile buluşarak elektronlar üretiyor. Bu üretilen elektrik mini bir kondansatörde depolanarak kalp piline sürekli enerji sağlıyor.

DOMUZLARDA DENENDİ

Daha önce de üretilen benzeri sistemlerin en büyük sorunu üretilen enerjinin bir kalp pilini çalıştırmaya yetmemesiydi. Yeni sistemin bu eksikliği gidermek için, sistem domuzlara nakledildi. Daha sonra domuzların kalbinin ısı derecesi soğutularak suni ritim bozuklukları meydana getirildi. Araştırma sonucunda Triboelektrik sistemin yeteri kadar elektrik üretebildiği ve bu şekilde domuzların kalbinde yaşanan ritim bozuklarının da engellendiği tespit edildi.

Araştırmacılar yeni yöntemin dayanıklı olduğunu ve vücutta herhangi bir başka komplikasyona neden olmadığını söyledi. Bu yöntem tıpta başka alanlarda kullanılabilecek. Sistemin insanlar üzerinde de kısa süre içinde kullanılabilmesi için çalışmalar sürüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN