Kanlı Ay tutulması nedir? Kanlı Ay tutulması ne zaman gerçekleşecek ve etkileri neler olacak?

Kanlı Ay tutulması nedir? Kanlı Ay tutulması ne zaman gerçekleşecek ve etkileri neler olacak?

2018 yılının en önemli olaylarından birisi olan Kanlı Ay tutulması nedir? Kanlı Ay tutulması ne zaman gerçekleşecek? 21. Yüzyılın en uzun Ay tutulması için geri sayım başladı. Haber detayda ay tutulmasının nasıl gerçekleştiği, saatleri ve etkilerinin neler olabileceği gibi ayrıntıları bulabilirsiniz.

Doğa tutukunları Kanlı ay tutulmasıni izlemek için dünyanın pek çok yerinde hazırlıklara başladı. Peki Kanlı Ay Tutulması nedir? Kanlı ay tutulması ne zaman gerçekleşecek? Dünyanın pek çok yerinden izlenebilecek olan Kanlı Ay tutulması 21. yüzyılın en uzun ay tutulması olacak. Tutulma Türkiye'den 6 saat boyunca izlenebilecek. Haberimizde Kanlı ay tutulmasının etkilerini, nerelerden nasıl izlenebileceğini ve tutulmanın gerçekleşeceği zamanı takip edebilirsiniz. 

18-07/27/aaaayysss-copy-1532720440-1532721409.jpg

2018’in ikinci Ay tutulması için kısa bir zaman kaldı. En uzun Ay tutulması, Türkiye’den de izlenebilecek. Kanlı ay tutulmasında Ay kızılımsı bir hale bürünecek. Gerçekleşecek olan ay tutulması urçlardaki dengeyi de değiştirecek. 

18-07/27/aaaayysss-copy-1532721437.jpg

KANLI AY TUTULMASI NE ZAMAN?

21. yüzyılın en uzun Kanlı Ay tutulması 27 Temmuz 2018 cuma günü gerçekleşecek. Bu yüzyılda yaşayacağımız en uzun süren Ay Tutulması Türkiye saati ile 20.15 gibi başlayacak  ve 02.20'ye kadar devam edecek.

KANLI AY TUTULMASI SIRASINDA NELER OLACAK?

Dünya ve Mars gezegenlerinin birbirine en yakın konuma geleceği tutulma esnasında Dünya’nın gölgesinin altında kalan Ay, muhteşem bir bakır rengini alacak. 27 Temmuz Cuma günü saat 22:30’da başlayacak tutulma, Dünya’nın gölgesi Ay’ın tamamen kızıla bürünmesine neden olacak. Kanlı ay tutulması dünyada en iyi Türkiye'den gözlemlenebilecek. 

KANLI AY TUTULMASI NEDİR?

Ay, Dünya etrafındaki bir tam turunu yaklaşık 27 günde tamamlar ve 29.5 günde döngüsünü gerçekleştirir. Ay'ın iki döngüsü arasındaki farkları, Ay'ın, Dünya'nın ve Güneş'in Ay yörüngesi sırasında değişen göreli konumu sebebiyle ortaya çıkar. Kanlı Ay Tutulması yalnızca Ay'ın Dolunay evresinde ve Ay Tutulması sırasında yaşanır. Cuma günü gerçekleşecek olan ay tutulması 21'inci yüzyılın en uzun kanlı Ay tutulması olacak. Kanlı Ay tutulması denilen doğa olayı, aslında Ay'ın dolunay evresindeyken Ay tutulmasının yaşanmasıyla gözlemlenebiliyor. Tam bir tutulma olacağından dolayı Ay, tamamıyla Dünya'nın gölgesinde kalacak. Fakat tam bir tutulma olsa bile Ay hiçbir zaman tamamen karanlık hale bürünmüyor. Dünya'nın atmosferinden geçen Güneş ışınları Ay'ın yüzeyinde kızılımsı bir renk oluşturuyor ve Ay'ın hafif kırmızı renge büründüğü bu olay da "Kanlı Ay" olarak biliniyor.

18-07/25/kanli-ay-tutulmasi-nedir.jpg

KANLI AY TUTULMASI NERELERDEN İZLENEBİLECEK?

Kanlı Ay tutulması Türkiye’nin yanı sıra Güney Amerika, Afrika, Orta Doğu ve Asya'nın bir kısmında izlenebilecek İstanbul'da havanın açık olması durumunda, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü kompleksindeki teleskopların yanı sıra çeşitli portatif teleskoplarla da Ay, Mars, Jüpiter ve Satürn gözlenebilecek.

DÜNYA VE MARS BİRBİRİNE EN YAKIN KONUMA GELECEK

Yaklaşık bir saat 43 dakika sürmesi beklenen ay tutulması sırasında Dünya ve Mars gezegenleri de birbirine en yakın konuma gelecek. Böylece Mars'ın gökyüzünde oldukça parlak görünmesi mümkün olacak.

AY TUTULMASI HANGİ SAATLERDE GERÇEKLEŞECEK?

Ay tutulmasının evreleri Türkiye saatiyle şu saatlerde gerçekleşecek:

Gölgeli Ay tutulmasının başlangıcı: 20:14

Kısmi Ay tutulmasının başlangıcı: 21:24

Tam Ay tutulmasının başlangıcı: 22:30

Maksimum tutulma anı: 23:21

Tam Ay tutulmasının bitişi: 00:13

Kısmi Ay tutulmasının bitişi: 01:19

Gölgeli Ay tutulmasının bitişi: 02:12

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN