Bilim İnsanlarından Korkutan Keşif: Her Saniye Dünya Büyüklüğünde Alanı Yutuyor

Bilim İnsanlarından Korkutan Keşif: Her Saniye Dünya Büyüklüğünde Alanı Yutuyor

Uzayın derinliklerini inceleyen astronomların bu sefer yaptıkları keşif gerçekten de korkutucu emareleri gözler önüne seriyor. Keşifle ilgili verilen detaylar endişeye sebep olurken dünyanın içinde bulduğu tehlikenin boyutları hakkında henüz bir tespit yapılmış değil ancak bir karadelikle ilgili olan gelişme, dünyanın bulunduğu Samanyolu galaksisine çok yakın olmasıyla endişelerin artmasına neden oluyor. İşte o çarpıcı keşifle ilgili detaylar...

II. Dünya Savaşı sonrası Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında çıkan Soğuk Savaş, ilerleyen yıllarda 'Yıldız Savaşları'na döndü. Uzaydaki bölgeleri zapt etmeye kadar varan bu gelişmeler ülkelerin siyasi pozisyonlarına pek bir şey katmazken bilime çok şey kattı.

Güneş sistemindeki çeşitli gezegenlere iniş yapılması bunun çok küçük bir parçası. Asıl dikkat çeken başta Samanyolu Galaksisi olmak üzere uzaydaki çeşitli galaksilerin ve onlar için büyük tehdit olan kara deliklerinin keşfedilmesi oldu.

Avusturalyalı astronomların bu bağlamda yaptığı yeni bir keşifse gerçekten de endişelenmeyi hakkediyor.

kara-delik-3.png

ÇOK AMA ÇOK HIZLI BÜYÜYOR!

Ekibin bulduğu kara delik son 9 milyar yılın en hızlı büyüyen kara deliği. Kara deliğin büyüme hızı hakkında birazdan okuyacağınız detaylar ise ciddi olarak endişelenmenize neden olacak...

Kara deliğin tespit edildiği bölgede yerçekiminin gücü ışık dahil herhangi bir şeyin kaçmasına engel oluyor ve içinde kaybolmasını sağlıyor.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre tespit edilen kara deliğin etrafındaki ışık halesi, Samanyolu Galaksisi'nin ışığından 7000 kat [yazıyla 7 bin] daha parlak olduğu belirlendi.

Söz konusu parlaklık iyi kalitede ekipmanlara sahip amatör astronomların da kara deliği görebilmesine olanak tanıyor.

SAMANYOLUNA ENDİŞE VEREN YAKINLIK

Galaksiyi tespit uzman ekibin başındaki Dr. Christopher Onken, insanların yaklaşık 60 yıldır bu tarz keşifleri yapmak için çalıştıklarını kaydederek dikkat çeken bir cümle kurdu.

Onken'in ifadesi dikkatli okunduğunda korkutucu gerçeği gözler önüne seriyordu. Kara deliğin bulunmasında bu kadar gecikilmesinin anahtarı işte o sözlerdeydi:

"Bu kara delik büyük ihtimalle Samanyolu'na çok yakın olduğu için fark edilememiş olabilir.

Zira Samanyolu'nda o kadar çok yıldız var ki tespit ettiğiniz tüm maddelerin takibini yapabilmek kolay olmuyor."

Keşfedilen kara deliğin büyüklüğünün, Samanyolu'nun merkezinde yer alan Sagittarius A adlı kara delikten tam 500 kat daha büyük olduğu kaydedilirken, dünyadan yaklaşık 26 bin ışık yılı mesafede olan Sagittarius A'nın neredeyse 4 milyon katı kütleye sahip olduğu belirtildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN