NASA Ay'a kadın mankenler gönderiyor

NASA Ay'a kadın mankenler gönderiyor

NASA, Ay'daki radyasyon seviyelerini ölçmek üzere Helga ve Zohar adlı iki mankeni uydu çevresinde bir yolculuğa çıkaracak. Bu adımın Ay'a kadın astronot gönderme kapsamında atıldığı belirtiliyor.

NASA'nın Artemis Programı, 50 yılın ardından Ay'a yeniden insan göndermeyi hedefliyor. Bu görev kapsamında kadın bir astronotun da uyduya ayak basması bekleniyor. Ancak kadınlar ile erkeklerin farklı radyasyon seviyelerine sahip olması, çok kapsamlı bir araştırmayı da gerekli kılıyor.

Radyasyon çalışmaları, radyasyonun kadınlarda erkeklere oranla daha fazla kansere neden olduğunu gösterdi. Araştırmalar ayrıca uzay radyasyonunun kadın üreme sistemini olumsuz yönde etkilediğini gösterdi.

helga-zohar-kapak.png

NASA bu nedenle Ay ve çevresindeki radyasyonu ölçmek için iki manken gönderecek.

'HELGA VE ZOHAR' AY YOLCUSU

shiftdelete.net'ten Gökberk Beycan'ın haberine göre, Helga ve Zohar adlı iki yapay manken, kadın astronotların radyasyon seviyelerini ölçmek için Ay çevresinde bir yolculuğa çıkacaklar.

Mürettebatsız Orion kapsülünün Ay’a gidip geleceği Artemis 1 görevinde, mankenlerden biri yeni geliştirilen radyasyondan korunma yeleği ile donatılacak.

uzay.png

Böylelikle radyasyon etkileri karşılaştırmalı olarak görülebilecek.

Kadın ve erkeklerdeki radyasyon seviyeleri konusunda elde oldukça az veri bulunuyor. 2025’ten önce Ay’a kadın astronot göndermeye hazırlanan NASA bu yüzden uzun süreli yolculuklarda mürettebatı için uzay radyasyonunun etkilerini azaltmanın yollarını arıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN