NASA, Mars'ta organik madde buldu: Gezegende yaşam olduğunun en kuvvetli kanıtlarından biri

NASA, Mars'ta organik madde buldu: Gezegende yaşam olduğunun en kuvvetli kanıtlarından biri

Mars'ta yaşam olup olmadığına dair araştırma yapan NASA'nın Perseverance aracı, görevlerini sonuca ulaştırmada şimdiye kadarki en önemli keşfi gerçekleştirdi. En son toplanan örneklerin organik madde içerdiğini açıklayan ekip, Kızıl Gezegen'de yaşam olma ihtimaline ilişkin en önemli kanıtı elde ettiklerini vurguladı.

NASA'nın Mars Keşif Programı Perseverance, son çalışmasında gezegenin üzerinde organik molekül buldu. Kızıl Gezegen'de daha önce de organik madde bulunmuş olsa da, bulunan örneklerin tortu ve tuzların toplandığı bir gölden gelmesi bilim dünyasında heyecan yarattı. Çünkü bilim insanlarınca bu, gezegende daha önce yaşam olma ihtimaline ilişkin önemli bir gösterge.

Yapılan testler sonucunda, bulunan moleküllerin, biyokimyada önemli bir rol oynayan aromatikler adı verilen bir organik molekül sınıfına ait olduğu ortaya çıktı. Perseverance ekibinden David Shuster, keşfe ilişkin "Bunlar şimdiye kadar toplanan en değerli kaya örnekleri" dedi.

'GEZEGENDEKİ TORTUL KAYALAR İNCELENİYOR'

Takma adı Percy olan bir araştırmacı, Şubat 2021'de Mars'ın Jezero Krateri'ne inmiş ve eski yaşam belirtileri içerebilecek örnekleri toplamak ve gezegenin jeolojisi ile geçmiş iklimini karakterize etmekle görevlendirildi.

Gezici şu an orada, o zamanlar sulu ortamda bulunan çeşitli büyüklükteki parçacıklardan oluşan tortul kayaları araştırıyor. Araştırdığı tortular, 3.5 milyar yıl önce oluştu.

Percy, 20 Temmuz'da yaklaşık bir metre genişliğindeki "Wildcat Ridge" adlı kayadan iki numune alarak ultraviyole ışık kullanan SHERLOC adlı bir aletle analiz edilebilmesi için yüzeyinin bir kısmını aşındırdı.

'GİDEREK DAHA GÜÇLÜ İPUÇLARI ALIYORUZ'

NASA astrobiyoloğu Sunanda Sharma, konuyla ilgili "Bu, başka bir gezegende potansiyel yaşam belirtileri için de bir hazine avı. Organik madde bir ipucu ve giderek daha güçlü ipuçları alıyoruz... Kişisel olarak bu sonuçları çok etkileyici buluyorum çünkü çok önemli bir anda doğru yerde, doğru araçlarla olduğumuzu hissediyorum" açıklamasında bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN