Pekin bastırdı Apple protesto uygulamasını çöpe attı

Pekin bastırdı Apple protesto uygulamasını çöpe attı

Çin yönetimine karşı Hong Kong’da devam eden gösteriler küresel çapta destek bulmaya başladı. ABD’li teknoloji şirketi Apple’ın göstericilere polislerin yerini gösteren ‘hkmap.live’ adlı uygulaması ise popüler hale geldi. Durum üzerine harekete geçen Pekin, şirket üzerinde baskı kurarak uygulamanın App-store’dan kaldırılmasını sağladı. Apple “bazı kriminal şahıslar program aracılığıyla polisin olmadığı yerleri tespit ederek eylem yapıyordu” açıklaması yaptı.

KARAR/ALMANYA

Apple, Çin devletinin yaptığı baskılara boyun eğmek zorunda kaldı. Hong Kong’daki göstericilere polislerin yerini gösteren  ‘hkmap.live’ isimli uygulama App-Store’dan kaldırıldı. Programın yazılımcıları, uygulamanın App-Store tarafından silindiğini söyledi.

Apple ise uygulamanın kaldırıldığını doğrulayarak  yazılımın kötü amaçlar için kullanıldığının tespit edildiğini ve kamu güvenliği için tehdit oluşturduğunu söyledi. Şirketten yapılan açıklamada “Uygulama polislerin yerini gösteriyordu. Hong Kong Cybersecurity ve Technology Crime Bürosu ile yaptığımız görüşmelerden uygulamanın polise tuzak kurarak saldırmak amacıyla kullanıldığın tespit ettik. Ayrıca bazı kriminal şahıslar program aracılığıyla polisin olmadığı yerleri tespit ederek eylem yapıyordu” denildi. Çin daha önce Apple’a Hong Kong’daki göstericilere destek veriyor suçlamasında bulunmuştu. Çin Komünist Partisi’ne  yakın yayın organı Halk gazetesinde yer alan bir haberde uygulamanın göstericilerin işini kolaylaştırdığı ve asilere yardımcı olduğunu yazmış ve ‘Apple’ın amacı ne?’ diye sormuştu.

Apple yaklaşık iki yıl önce yine Çin’den gelen baskılar üzerine, App-Store’undan ülkedeki ağır yasakları aşmaya yarayan VPN programlarını kaldırmıştı.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN