Perseverance'in ilk girişimi başarısız oldu

Perseverance'in ilk girişimi başarısız oldu

NASA’nın MARS 2020 misyonu kapsamında Kızıl Gezegen’e gönderdiği Perseverance gezgininin Dünya’ya geri getirilmek üzere kaya örneği almak için yaptığı ilk girişim başarısız oldu.

KARAR | DIŞ HABERLER

Temmuz 2020’de Atlas V 541 roketiyle Florida’dan Mars’a fırlatılan Perseverance gezgini, düz kaya levhalarından parmak boyutunda bir örnek çıkarmak için iniş yaptığı Jezero Krateri’nin zeminini deldi. Ancak, NASA’dan yapılan açıklamada matkabın planlandığı gibi çalışmasına rağmen numune tüpüne hiçbir kaya parçasının girmediği bildirildi.

NASA’nın bilim misyonu şefi Thomas Zurbuchen, “Umduğumuz gibi ilk denemede başaramadık ve başka bir zemin delmenin her zaman riski vardır” dedi. Tüpün neden örnekle doldurulamadığını anlamaya çalışan mühendisler, bir dahaki örnek alımında kamera kullanılacağını söyledi.

Örnek alınırken gezginin robotik kolunda bulunan kamerayı kullanacaklarını bildiren NASA proje bilimcisi Ken Farley, kırık kaya çekirdeğini veya alınan örneğin kuma dönüştüğünü görebileceklerini söyleyerek, “Kayanın özellikleri beklediğimizden farklı olabilir” dedi.

Bu aksaklığın uzun vadeli bir sorun olarak görmediklerini dile getiren Farley, “… görünüşe göre Mars bizimle işbirliği yapmadı” dedi.

NASA, 31 adet örnek toplayarak bunları yaklaşık 10 yıl içinde başka bir görevle Mars’tan geri almayı hedefliyor. Numunelerin 2030’ların başlarında Avrupa Uzay Ajansı’yla ortak bir görevle Dünya’ya getirilmesi planlanıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN