Rusya yerli yazılım şartını tartışıyor

Rusya yerli yazılım şartını tartışıyor

Rusya'da temmuz ayında tüm elektronik ürünlere Rus malı yazılım yerleştirilmesi şartı, yabancı şirketleri ve insan hakları örgütlerini tedirgin ediyor.

KARAR/ALMANYA

Rusya'da temmuz ayından itibaren satılacak tüm elektronik cihazlara, Rus malı yazılım konulması şartı getirildi. Rus yetkililer bu adımı hem Rus firmalarını desteklemek hem de yurt dışından veri hırsızlığı ve siber saldırıların önüne geçmek için yaptıklarının beyan etti.

MUHALİFLERİ TAKİP EDECEKLERİ İDDİA EDİLİYOR

Rusya günümüzün ham maddesi olarak nitelendirilen verileri korumak ve kullanmak adına önemli bir hamle yaptığını iddia ederken, insan hakları kuruluşları Rusya'nın bu adımla vatandaşlarını ve özellikle muhalifleri sürekli izleyip kontrol altında tutacağı gerekçesiyle eleştiriyor. Yeni çıkan yasalarla da cep telefonu ve tabletlerdeki verilerini takibi kolaylaştırılıyor.

RUSYA SUNUCULARINDA DEPOLAMA MECBURİYETİ GETİRİLDİ

Yeni çıkan 'bağımsız internet yasanına' göre devlet kriz durumlarında ülkenin internet ağının dünya ile olan bağlantılarını kesebiliyor. Yabancı şirketlere Rus kullanıcıların verilerini Rus serverleri üzerinde depolama mecburiyeti getiriliyor. Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de güvenilir bilgiler veren yeni bir Wikipedia kuracağız diyerek, uluslararası sosyal medya ve bilgilenme platformlarına karşı atılacak adımlar konusunda ipuçları verdi.

EN ÇOK APPLE'IN ETKİLENMESİ BEKLENİYOR

Elektronik cihazlara yerli yazılım kullanma mecburiyetinden en çok etkilenecek yabancı marka Apple olacak. Apple'ın ilgili yasanın uygulanması durumunda Rusya'yı terk etmekle tehdit ettiği iddia edildi. Yasa bu yönüyle Anti Apple yasası olarak da nitelendiriliyor.

RUSYA'YI TERK ETMELERİ MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR

Apple, Rusya'da Samsung'dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Uzmanlar Apple'ın Rusya'yı terk etmesinin stratejik olarak mümkün olmadığını söylüyor. Çin'de de devletle sorunlar yaşayan Apple, Çin hükümetinin baskıları üzerine belli başlı uygulamaları cihazlarından kaldırmıştı.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN