Sadece Moda’yı değil Van’ı da paylaşalım

Sadece Moda’yı değil Van’ı da paylaşalım

Türk Telekom’un alt yapı paylaşımıyla ilgili açıklamalarda bulunan Türk Telekom CEO’su Önal “Talep eden her operatör bu altyapıyı kullanabilir. Hep ‘Türk Telekom altyapısını paylaşmıyor’ deniyor. Ben Hakkari’ye de, Van’a da, İstanbul’da Moda’ya ve Beşiktaş’a da gidiyorum. Sen Van’a gitmek istemeyeceksin, ‘Ben sadece Beşiktaş’ta Yıldız Posta Caddesi’ne gitmek istiyorum, bana orayı paylaş’ diyeceksin. Ortada bir protokol var” dedi.

ALİ YILDIRIM

Türk Telekom 2019 yılına ilişkin finansal ve operasyonel sonuçlarını açıkladı. Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Ümit Önal, bu yıl hem kapsama ve kapasiteye yatırımın hem de 5G’ye hazırlığın odaklarında olacağını anlattı. Önal, Türkiye’de genişbant hanehalkı penetrasyonunu son 2 yılda 10 puan artırarak 58’e çıkardıklarını, 2023’e gelindiğinde Türkiye’nin Avrupa ve dünya ortalamasına ulaşmasını istediklerini söyledi.

Önal, Türk Telekom’un altyapısının Türkiye’nin altyapısı olduğunu vurgulayarak, talep eden her operatörün bu altyapıyı kullanabileceğini, bunun önünde bir engel bulunmadığını ifade etti. Türk Telekom’un kurduğu ve büyüttüğü sabit internet altyapısının sahibi değil, üstlenicisi ve işletmecisi olduğunu kaydeden Önal “Emanetçisi olduğumuz bu altyapıyı, imtiyaz süresi sonunda da kamu idaresine teslim edeceğiz. Biz yeni gidilecek yerlerle ilgili diyoruz ki; Türkiye’nin bu kadar cari açıkla mücadele ettiği bir dönemde, tüm operatörler olarak mükerrer yatırımlara gitmeden, belli bir metrik ve hesaplama çerçevesinde beraber gidelim. Bunun önünde hiçbir engel yok” diye konuştu.

20-02/15/n.jpg

 

Önal, hem bireylerin hem de endüstrinin 5G ile tanışması için baz istasyonlarının fiberleşmesinin önemine dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Türkiye’de en büyük fiber ağ omurgasına sahip telekom şirketi olarak, ‘Gelin 5G’ye giden yolda bütün operatörlere fiber erişim hizmeti verelim.’ diyoruz. Hep ‘Türk Telekom altyapısını paylaşmıyor.’ deniyor. Ben Hakkari’ye de, Van’a da, İstanbul’da Moda’ya, Beşiktaş’a da gidiyorum. Sen Van’a gitmek istemeyeceksin, ‘Ben sadece Beşiktaş’ta Yıldız Posta Caddesi’ne gitmek istiyorum, bana orayı paylaş.’ diyeceksin. Ortada bir protokol var. Ticari mantık barındıran, altında bu protokolün hükümlerini barındıran her türlü teklife Türk Telekom açık. Kazı iznini de biz vermiyoruz zaten. Dolasıyla elmalarla armutlar karıştırılıyor. Her yere beraber gidelim. Genel olarak diğer operatörlerin yatırım stratejilerine baktığınızda sadece büyükşehir merkezlerine dönük. Dolasıyla telekomünikasyona fazla para harcadığını düşünen yerlere odaklanan yatırımlar var. Biz ise ‘sadece merkeze değil, herkese’ sloganıyla ortaya çıktık.” 

‘YATIRIMCILARIMIZ HEP KAZANIYOR’

Ümit Önal, hisse senedi bazında yatırımcısına en çok gelir getiren telekom şirketi olduklarını, profesyonel olarak şirketin performansını iyileştirmeye devam ettiklerini söyledi. Hem abone sayısını hem de geliri büyütmeyi hedeflediklerini belirten Önal, yıl içinde karlılığı da gözeterek şirketi dalgalanmalara göre yönettiklerini, FAVÖK’ü iyi bir yerde tutmaya çalıştıklarını vurguladı. 5G’nin taşıyıcı elementinin fiber olduğuna işaret eden Önal “Türkiye’deki ana fiber omurganın sahibi, LTE baz istasyonlarının yüzde 50’sini fiberleştirmiş ve yatırımlarına hızla devam eden bir operatör olarak 5G’ye en hazır operatör Türk Telekom’dur. Fiberleşme oranında Türkiye birçok ülkenin ilerisinde, yüzde 21’ler civarında bir bazımız var” diye konuştu.

‘BORCU BORÇLA KAPATMADIK’

Türk Telekom Finans Genel Müdür Yardımcısı Kaan Aktan, finansallara bakıldığında 9 milyar liralık kaynağa karşılık 30 milyar liralık bir borç olduğunun belirtilmesi üzerine şunları söyledi: “Bilançonun sağına soluna baktığınızda borcu görüyorsunuz ama bizim ilgilendiğimiz finansal borç. Bankalara olan kredi borcumuz... Biz çok önemli bir bono ihracı yaptık. Daha önceki yıllardan gelen bonoların toplamı. Bir de çok ciddi nakit taşıyoruz. Böyle baktığınızda Türk Telekom’un net finansal borcu 2.5 milyar dolar. 3.4 milyar brüt borcu var, 900 milyon dolar nakit taşıyoruz. Bu borç 1 sene önce 3 milyar dolardı. Yani Türk Telekom borcunu dolar bazında 500 milyon dolar kendi kaynaklarıyla azalttı. Borç borçla kapanmadı. Kur riskini kapatabilmek için dövizde tutuyoruz. Açık pozisyonu ciddi şekilde kapattık.”

 

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN