Sel Felaketine Bulut Tohumla Yöntemi mi Neden Oluyor? Şoke Eden Açıklama Ortalığı karıştırdı

Sel Felaketine Bulut Tohumla Yöntemi mi Neden Oluyor? Şoke Eden Açıklama Ortalığı karıştırdı

Dünyanın sel felaketleriyle boğuştuğu bu günlerde öyle bir iddia ortaya atıldı ki duyanlar ayağa kalktı. Çevre dejenerasyonunun yarattığı olumsuz koşullar yer yüzünde tehlikeli sel felaketlerini doğururken buna sebep olan şeyin ise insanlar tarafından yapılan 'bulut tohumlama yöntemi' olduğu savı duyanların büyük bir öfkeye kapılmasına sebep oldu. Gerçekten de binlerce insanı hayattan koparan şeyin sorumlusu insanların yaptığı bir hata mı? İşte şoke eden o açıklamalar…

Bu yıl üçüncü kez büyük sel felaketi yaşayan Sidney'deki yoğun yağışlar, sosyal medyada "bulut tohumlama yoluyla hava manipülasyonu" yapıldığı iddialarını birlikte getirdi.

Avustralya'nın en büyük şehrinde hayatı durma noktasına getiren dört günlük yağışın miktarı, sekiz aylık yağmura eşit. Uzmanlar, bu sıra dışı olayın tek bir faktörle açıklanamayacağına, olduğundan daha sıcak okyanus akıntılarının ve doymuş toprakların katkıda bulunan faktörlerin arasında olduğuna işaret ediyor.

Ancak komplo teorisyenleri bunun yerine sosyal medyada, büyük sel felaketine yol açan yağmurun "bulut tohumlama" ve "hava manipülasyonu" yapılarak yağdırıldığını savunuyor.

Bu tür teorileri destekleyecek hiçbir kanıtın olmaması iddiaların binlerce kişiye ulaşmasını engellemedi.

BULUT TOHUMLAMA NEDİR?

Bulut tohumlama, mevcut bulutları daha fazla yağmur veya kar üretebilmesi için manipüle etmeyi sağlar. Bu, genellikle gümüş iyodürün bulutlara atılmasıyla yapılır. Su buharı, parçacıkların etrafında toplanır ve sonunda yağış olarak düşer.

Bu teknik, onlarca yıldır ekinlerin sulanmasına yardımcı olmak için kullanılıyor. Ancak BBC'de yer alan habere göre, bulut tohumlamanın Sidney'deki mevcut yağışla bir ilgisi olduğuna dair hiçbir kanıt yok.

Yine de bazı TikTok kullanıcıları, günlerdir sele teslim olan Sidney'deki hava olaylarını kendi halkına karşı "silah haline getirme" planının bir parçası olarak görüyor.

Komplo teorileriyle ilgili konuşan British Antarctic Survey iklim bilimcisi Dr. Ellie Gilbert, "Bunun geniş bir ölçekte meydana geldiği ve havayı manipüle etmek için bir motivasyon olduğu fikri tamamen bir efsanedir" dedi.

Ancak bu 'efsane' epey bir izleyici bulmuş gibi görünüyor. Bu tür içeriklerin yayınladığı görülen hesapların çoğu; küresel ısınma, Kovid aşıları ve Ay'a inişlerle ilgili diğer komplo teorilerini de paylaşıyor.

KOMPLOCULARIN KANIT ÇABALARI

Ortaya attıkları iddiaları kanıtlamaya çalışan bazı komplo teorisyenleri, en çok izlenen Avustralya TV ağı 7News'in 2016 haberi paylaştı. Haberde spiker, Tazmanya sakinlerinin bölgedeki son 40 yılın en kötü sellerinin bulut tohumlamayla bağlantılı olabileceğine dair endişelerini aktarıyor.

Ancak Tazmanya hükümeti tarafından yapılan bir araştırma, bulut tohumlamanın şiddetli yağmurlara katkıda bulunmadığını veya yağan yağmuru daha da yoğunlaştırmadığını tespit etti. Bu, bağımsız bilim adamları ve uzmanlar tarafından desteklenen bir tespit.

Dr. Gilbert, "Havayı değiştirmek için koordineli bir çabamız yok, çünkü bu fiziksel ve finansal olarak mümkün değil" diyor ve bulut tohumlama bir rol oynamış olsa bile "kesinlikle çok küçük bir etkiye" sahip olacağını da ifade ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN