Şifre unutmak tarih oluyor

Şifre unutmak tarih oluyor

Kişisel bilgilerin çalınması ve şifre unutma derdi son buluyor. ABD’deki Buffalo Üniversitesi profesörlerinin yaptığı yeni çalışma sayesinde beyin dalgaları kullanılarak yüksek korumalı şifreleme yöntemi oluşturuldu. Başarı oranı yüzde 95 olarak kaydedildi.

Araştırmacılar, beyin dalgalarıyla telefonun kilidini açmak için beyin şifresi sistemi üzerinde çalışıyor. Birçok akıllı telefon, şifre girmeyi kolaylaştırmak için yüz tanıması ve parmak izi taraması gibi sistemler içeriyor. Bu sistemlerle ilgili en büyük sorun ise ele geçirildikleri takdirde geri dönüşün çok zor olması. ABD’de yürütülen araştırmalarda beyin dalgalarıyla şifreleme yöntemi üzerinde çalışılıyor. Buffalo Üniversitesi’nde bilgisayar bilimleri ve mühendislik profesörü Zhanpeng Jin’e göre, beyin şifresi kullanıcının kimliğini açığa çıkarmadan sıfırlanabiliyor.

Yine aynı üniversitenin Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’nda bilgisayar bilimleri ve mühendislik profesörü olan Wenyao Xu ise şifre bilgilerimiz açığa çıkarsa yeni bir parmak izi veya iris oluşturamayacağımıza dikkat çekerek ekledi: “Bu yüzden yeni bir şifre türü geliştiriyoruz. Bir dizi fotoğrafa yanıt olarak beyin dalgalarınızı ölçen bu şifrenin sıfırlanması ve kullanımı da kolay.” Kullanıcılar kulaklık takarak bankacılık, devlet ve güvenlik gibi işlemlerinde beyin şifresini girecek. 6 elektrotlu kulaklıkla beynin yüz tanıma, okuduğunu anlama ve hafıza bölgeleri ölçülecek. Kullanıcılara 1.2 saniye içerisinde 3 tane fotoğraf göstererek ve bunu 4 kere tekrarlayarak beyin şifresi hazır hale geliyor. 179 yetişkin (93 erkek, 86 kadın) ile yapılan deneyde 5 ay sonrasında bile yüzde 95 oranında başarı elde edildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN