Sosyal medya hesapları çöktü, gözler siber saldırıya çevrildi: Siber saldırı nedir?

Sosyal medya hesapları çöktü, gözler siber saldırıya çevrildi: Siber saldırı nedir?

Siber saldırı nedir, sosyal medya hesaplarının çökme sebebi siber saldırı mı? Önceki günlerde yaşanan Whatsapp, Instagram, Facebook erişim sorunu sonrası gözler siber saldırıya çevrildi. Diğer yandan kullanıcılar, siber saldırı ile sosyal emdya hesapları ve banka hesapları çalınır mı sorusunun yanıtlarını da arıyor. Türkiye'de en çok yaşanan siber saldırıların başında gelen fidye yazılım, olta saldırıları, kredi kartı dolandırıcılığı, ddos saldırısı, mobil tehditler nedir, etkileri neler? Siber saldırı ile ilgili detayları ve son gelişmeleri haberimizde derledik.

Sosyal medyaya erişim sorunu yaşanamsı sonrası siber saldırı ve siber güvenlik konusu yeniden gündeme getirdi. Hackerler nedir, hacklemek ne demek? Siber saldırganların durmaksızın sürdürdüğü saldırılar, kimi zaman kullanıcıları kimi zaman da şirketler ve devlet kurumlarını hedef alıyor. Siber saldırı ile kimilik bilgileri, sosyal medya şifreleri, banka hesapları çalınır mı? Özellikle sosyal medya hesaplarında yaşanan erişim sorunu ve Whatsapp, Instagram, Facebook gibi platformlara ulaşılamaması çeşitli soruları da beraberinde getirdi. İşte detaylar...

SİBER SALDIRI NEDİR? SOSYAL MEDYA ŞİFLERİ, BANKA HESAPLARI TEHLİKEDE Mİ?

Siber saldırı nedir? WhatsApp, Facebook ve Instagram gibi sosyal medya platformlarında yaşanan erişim sorunu siber saldırıyı akıllara getirdi. Erişim sorunun ortaya çıkmasıyla birlikte kullanıcılar sorunun kaynağını araştırırken, siber saldırı sorusu da akıllarda takılı kaldı. Peki, siber saldırı nereden gelir, nasıl korunmak gerekiyor?

Sibernetik kökeninden gelen siber terimi, ilk olarak 1958 yılında, canlılar ve/veya makineler arasındaki iletişim disiplinini inceleyen Sibernetik biliminin babası sayılan Louis Couffignal tarafından kullanılmıştır. İnterneti anlatan sanal âlem ve siber âlem kavramlarının ikisi de doğru birer önermedir. İnternet, iletişim yöntemi açısından siber, yarattığı ortam açısından sanaldır. Siber saldırı ise DDOS başta olmak üzere farklı yollarla internet üzerinden yapılan saldırılara deniyor. Örneğin yüzlerce, binlerce ve hatta on binlerce bilgisayarın birleşip tek bir sistemi hedef almasıyla DDOS saldırısı meydana geliyor ve pek çok internet sitesi geçici de olsa erişime kapanabiliyor.

19-04/15/img_5430.png
Dijital dünyada siber tehdit istihbaratı

TÜRKİYE'DE EN ÇOK YAŞANAN SİBER SALDIRILAR

Türkiye'de en çok karşılaşılan siber saldırıları beş başlık altında toplamak mümkün. usga.com adresinde derlenen içerikte fidye yazılım, olta saldırıları, kredi kartı dolandırıcılığı, ddos saldırıs, mobil tehditler gibi önemli siber saldırı başlıkları ve tehditlerin içerikleri ele alındı. Peki, Türkiye en çok hangi siber saldırı çeşitlerine maruz kalıyor? 

FİDYE YAZILIMLARI

Fidye yazılımlarını; kullanıcıların dosyalarını ve cihazlarını şifreleyip, tekrar ulaşılabilmesi için  kişileri ücret ödemeye zorlayan bir zararlı yazılım şeklinde tanımlayabiliriz. Cryptolocker ise Türkiye’de en çok görülen fidye yazılımı çeşitlerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Genellikle sahte e-postalarla kullanıcılara yollanan sahte faturalara saklanıyorlar. Cryptolocker kişilerin ya da kurumların verilerini ve cihazlarını şifreleyerek erişilemez hale getiriyor. Kullanıcılar ise karşılaştıkları kilit ekranında yönlendirildikleri noktalara ödeme yapmak zorunda bırakılıyor. Trend Micro’nun araştırma birimi TrendLabs’ın verilerine göre 2015 yılının ikinci yarısında 4 milyondan fazla fidye yazılımı çeşidi gözlemlendi. 2016’da ise fidye yazılımlarının artarak devam edeceği öngörülüyor.

OLTA SALDIRILARI

Phishing, yani olta saldırısı olarak da adlandıran bu siber saldırılar tamamen karşıdaki kişiyi aldatma esasına dayanan bir yöntem. Bu saldırının amacı ise hedefteki kişinin şifrelerini ve kullanıcı hesaplarını ele geçirmek. Siber saldırganlar bir kurumdan yollanmış gibi hazırladıkları e-postalarla,  kullanıcıları bu kurumların adını kullanarak hazırladıkları sahte sitelere yönlendiriyorlar. Bu siteler genellikle orijinal site ile çok benzer bir kullanıcı ara yüzü kullanıyorlar.Bundan dolayı kullanıcılar aradaki farkı anlayamıyorlar ve kendi hesaplarına eriştiklerini zannediyorlar. Kullanıcı adı ve şifresi kısmına bilgilerini girdiklerinde ise bu bilgiler bilgisayar korsanları tarafından çalınıyor. Bu yöntem Türkiye’de özellikle kullanıcıların banka hesapları ya da sosyal medya profillerini ele geçirmek için  kullanılıyor.

KREDİ KARTI DOLANDIRICILIKLARI

Siber suçlular kullanıcılara özellikle herkesin ilgi gösterdiği ürünler için çeşitli kampanya, fırsat  ve indirimler içeren sahte sipariş sayfalarını içeren e-postalar yolluyorlar. Bu e-postalar özellikle  Sevgililer Günü, Anneler Günü, Babalar Günü ve Yıl Başı gibi birçok kişinin birbirine özellikle online alışveriş yaparak hediye aldığı dönemlerde oldukça yoğunlaşıyor. Bu e-postalardaki bağlantılara tıklayıp sahte sipariş sayfalarından alışverişini yapan kişilerin kredi kartı bilgileri bilgisayar korsanları tarafından çalınıyor.

DDOS SALDIRILARI

Özellikle son dönemde Türkiye’nin gündemini meşgul eden yoğun bir saldırı dalgasında kullanılan DDoS yöntemi aslında basit bir siber saldırı biçimi. DDoS (Distributed Denial of Service Attack) saldırıları genellikle bant genişliğini istilaya uğratarak sistemleri ve sunucuları hizmet veremez hale getiren bir saldırı çeşididir. Yani ağ üzerinde çok yoğun bir trafik yaratarak sistemleri kilitler.

MOBİL TEHDİTLER

Mobil cihazların artışıyla iletişim, dolayısıyla veri miktarı sürekli artıyor. Bundan dolayı mobil tehditler giderek daha tehlikeli hale geliyor. Özellikle Android platformundaki güvenlik problemlerinden dolayı birçok zararlı yazılım mobil cihazlara indiriliyor. Akıllı telefon kullanımının oldukça yaygın  olduğu ülkemizde 2015’in üçüncü çeyreğinde kullanıcılar zararlı ve yüksek tehlike içeren mobil uygulamaları tam 160 bin 717 kez telefonlarına indirdi. TrendLabs tarafından kullanıcıların indirdikleri bu uygulamaların içinde 2 bin 681 adet virüs keşfedildi. Trend Micro’ nun verilerine göre  2016 yılında mobil zararlı yazılımların sayısının 20 milyona çıkacağı öngörülüyor.

Siber saldırı nedir, sosyal medya hesaplarının çökme sebebi siber saldırı mı? Önceki günlerde yaşanan Whatsapp, Instagram, Facebook erişim sorunu sonrası gözler siber saldırıya çevrildi. Diğer yandan kullanıcılar, siber saldırı ile sosyal emdya hesapları ve banka hesapları çalınır mı sorusunun yanıtlarını da arıyor. Türkiye'de en çok yaşanan siber saldırıların başında gelen fidye yazılım, olta saldırıları, kredi kartı dolandırıcılığı, ddos saldırısı, mobil tehditler nedir, etkileri neler? Siber saldırı ile ilgili detayları ve son gelişmeleri haberimizde derledik.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN