‘Süper Kanlı Ay’ şehre indi

‘Süper Kanlı Ay’ şehre indi

2019 yılının ilk kanlı ay tutulması gecenin erken saatlerinde gerçekleşti. Pazar gününü pazartesiye bağlayan gece Güneş, Ay ve Dünya’nın peş peşe dizilmesiyle gerçekleşen tutulma ‘Kanlı Ay’ olarak biliniyor.

Kanlı ay tutulmasında dünyaya gelen güneş ışınlarından kırmızı tonlarına sahip olanlar kırılarak, geri yansıtılır. Bu yansıyan ışınlar, Ay’ın üzerine düştüğü için de tutulma esnasında ay kırmızımsı tonlarda görülüyor. Ocak ayında gerçekleşen bu tutulma, halk efsanesine göre kurtların açlıktan şehre ineceğini haber verdiği için ‘kanlı kurt ayı’ olarak adlandırılıyor. Gökyüzündeki bu büyüleyici hareketliklik ayın üstüne düşen güneş ışığının geçiş esnasında dünya tarafından engellenmesiyle gerçekleşiyor. Bu esnada oluşan gölge ay üzerine düşerek aya ‘bir ısırık alınmış elma’ görüntüsü veriyor. Çıplak gözle rahatlıkla görülen tutulma Kuzey ve Güney Amerika, Grönland, İzlanda, İrlanda, Büyük Britanya, Norveç, İsveç, Portekiz, Fransa ve İspanya’da tam olarak izlendi. Avrupa’nın geri kalanı ve Afrika ise tutulmayı parçalı olarak gözlemledi. Tamamı 5 saat 12 dakika süren Süper Kanlı Ay Tutulması’nda tam tutulma anı ise 1 saat 2 dakika sürdü. ABD Houston’daki Rice Üniversitesi’nden astrofizikçi Patrick Hartigan her tutulmanın, Dünya, güneş ve ayın hizalanma biçimine incelikle farklılık gördiğini belirterek Bu tutulmanın 25 Ekim 1874’te başlayan tutulma döngüsünün bir parçası olduğunu söyledi. Harrigan aynı zamanda bir sonraki kanlı ay tutulmasının 2021 yılında gerçekleşmesini beklediklerini açıkladı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN