Teknolojideki imaj kaybı korkutuyor

Teknolojideki imaj kaybı korkutuyor

Bankacılık sektörünün yaşadığı güven kaybından sonra ekonominin güven durağı olan teknoloji sektörü de imajını yitiriyor. Başta internet devleri olmak üzere sektör hakkında son yıllarda yapılan haberlerin hemen hepsi negatif.

Mikdat Karaalioğlu / ALMANYA 

Hacker saldıraları, veri skandalları derken teknoloji sektörü hakkında çıkan negatif haberler ciddi ekonomik sonuçlar doğuracak boyutlara ulaştı. Teknoloji, 2008’deki finansal krizden sonra güven kaybeden banka sektörü gibi ciddi imaj ve güven kaybı yaşamaya başladı. Bu tespit Davos Ekonomi Zirvesi’nde Trust Meltdown isimli İsviçreli bir şirket tarafından yapılan bir araştırmaya dayanıyor. Araştırma için Almanya, İngiltere ve ABD’de sektör hakkında yapılan yüzbinlerce haber değerlendirildi. Aslında 2002-2015 yılları arasında yayımlanan haberler hafif negatif, tarafsız ve hafif pozitif olarak değerlendiriliyor. Ancak 2017-2018 yıllarından sonra teknoloji şirketlerine olan güven azalarak rekor seviyeye çıktı. Hacker saldıraları, veri skandalları sektör hakkında kamuoyunda olumsuz izler bıraktı. Bu olumsuz imajın ekonomik etkileri ise henüz kesin olarak tespit edilmiş değil. 

Yunanistan ve Portekiz ekonomik krizlerinde medyada yayımlanan haberler, yatırımcıların bu ülkelerin devlet tahvillerini elden çıkarmalarına neden olduğu araştırmalarla tespit edilmişti. Uzmanlar, tahvillerin değerinin düşmesi nedeniyle haberler yapılmasından değil, haberler yapılması nedeniyle tahvil değerlerini düştüğünden hareket ediyor. Teknoloji için de aynı tehlikenin söz konusu olabileceği bildiriliyor. Medyadaki kötü imaj yatırımcıları ürkütebilir. Bu trendin sürmesi durumunda ise sektör ciddi ekonomik sorunlarla karşı karşıya kalabilir. 

Sektörün imajından bağımsız olarak yaşadığı bir başka sorun ise sektöre öncülük yapan Google, Apple,  Facebook ve Amazon gibi devlerin aşırı büyüme nedeniyle, yenilikçi hızı düşüren hatta engelleyen yapılara dönüşmesi. İnternet devlerine getirdiği eleştirilerle tanınan ABD’li profesör Scott Golloway internet sektöründe gittikçe daha az rekabet ve yeniğini olduğunu belirterek, bunun nedenin ABD internet devlerini piyasayı domine etmesi olduğunu söylüyor. Golloway’in çözüm önerisi daha fazla kanunla devlerin hareket kabiliyetinin sınırlandırılması hatta bu şirketlerin parçalanarak küçültülmesi. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN