Telefon klonlamaya yeni önlem! Bir yıl sinyal alınmazsa...

Telefon klonlamaya yeni önlem! Bir yıl sinyal alınmazsa...

Cep telefonu klonlanmasının önüne geçilmesi için Meclis'te yeni yasa teklifi kabul gördü. Kesintisiz bir yıl boyunca sinyal alınamayan cep telefonlarının IMEI numaraları pasifize edilecek. Bu durumda da bu telefonların IMEI numaraları kullanılarak telefon klonlaması yapılamayacak.

Kaçak tütün satışı ve cep telefonu klonlanmasına yönelik olan düzenlemeleri içerisinde barındıran yasa teklifi, Meclis'te kabul görüp yasalaştı. Yeni kabul edilen yasa ile birlikte kaçak tütün satışı yapanlara verilen cezalarda artırma yapılacak. Bununla birlikte TBMM'de onaydan geçip yasa haline gelen yeni düzenleme ile birlikte eski cep telefonu olan kişilere kötü haber geldi. Bütün cep telefonlarında son sinyalin alınmasında yedi yılken bu süre bir yıla indirildi.
Bu şekilde bir sene içinde hiç sinyal alınmayan cep telefonlarının IMEI numarası pasife alınacak ve cihazlar kullanılamaz duruma gelecek. Kesintisiz bir yıl boyunca sinyal alınamayan cep telefonlarının IMEI numaraları pasifize edilecek. Bu şekilde bu telefonların IMEI numaraları kullanılarak telefon klonlaması yapılamayacak.

3 YILDAN 8 YILA KADAR HAPİS CEZASI

Yetki verilip verilmediğine bakılmadan vergi güvenliğini sağlamak için kullanılmasına zorunluluk getirilen özel etiket ve aynı zamanda işaretlerle ürünlerin etiketlenmesi, işaretlenmesi, etiketlenen ya da işaretlenen ürün bilgilerinin, kurulan veri merkezine aktarılmasını sağlayan Ürün İzleme Sistemi’ne (ÜİS), fiziksel veya bilişim yoluyla müdahale ederek Hazine ve Maliye Bakanlığına elektronik ortamda iletilmesi gereken belge, bilgi ya da verilerin iletilmesini önleyenler veya bunların gerçeğe uygun olmayan şekilde iletilmesine neden olanlara 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Bu suretle elektronik kimlik bilgileri kayıtlı olmaktan çıkarılan cihazlar, son kullanıcılarına ait bir hatla kullanıldığında, bu cihazların elektronik kimlik bilgileri başka bir işleme gerek kalmaksızın tekrar kayıtlı hale getirilecek.

Elektronik kimlik bilgileri bu şartla tekrar kayıtlı hale getirilemeyen cihazlar için BTK’nin düzenlemeleri kapsamında başvuru yapılması gerekecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN