Terminatör’e ilk adım

Terminatör’e ilk adım

Tufts Üniversitesi mühendislerinden Gordon Briggs ve Dr. Matthais Scheutz, insanların komutlarına karşı gelebilen robotlar geliştirdi.

ABD’deki Tufts Üniversitesi mühendislerinden Gordon Briggs ve Dr. Matthais Scheutz, insanların komutlarına karşı gelebilen robotlar geliştirdi. Bu çalışma, robotların kendilerini üreten insanlara karşı harekete geçtiği ‘Terminator’ gibi filmleri hatırlatsa da uzmanlar, robotun kendi güvenliğini sğalayabilmesini amaçladıklarını söylüyor. Örneğin bir masanın üzerinde dururken dümdüz yürümesi söylendiğinde buna itiraz eden robotun amacı yere düşüp kırılmasını önlemek.

Komutları ‘takmayan’ robot

Üstelik komutu veren kişi “Merak etme ben seni tutarım” şeklinde mantıklı bir öneri sunduğunda robot itiraz etmekten vazgeçiyor ve kendisine verilen komutu yerine getirerek boşluğa doğru yürüyor. Benzer bir şekilde, bir engele doğru yürümesi istenen robot (Shafer) önce buna itiraz ediyor. Daha sonra kendisine önündeki engelin sert bir yapıda olmadığı söylendiğinde robot önünde dizilmiş teneke kutulara doğru yürüyor. Yani robotlar kendilerine bir zarar gelmeyeceği konusunda bilgilendirildiklerinde komutlara yine sorgusuz bir şekilde itaat ediyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN