TikTok'tan veri paylaşımı itirafı: Çin görebiliyor

TikTok'tan veri paylaşımı itirafı: Çin görebiliyor

ABD'nin Çin'e veri aktarımı nedeniyle kapatmayı dahi düşündüğü TikTok'tan veri paylaşımlarına dair çarpıcı bir açıklama geldi. TikTok CEO'su ABD Senatosu'na gönderdiği mektupta Çinli çalışanların ABD'den gelen verileri inceleyebildiğini doğruladı.

ABD'de eski Başkan Donald Trump döneminden beri gelen 'Ticaret Savaşı' nedeniyle TikTok da eleştirilerin odağı olmuştu.

Trump TikTok'un ABD'deki haklarının Amerikalı şirketlere satılması kaydıyla kullanılabileceğini aksi takdirde kaldırılacağını söylemiş ancak bu karar Bill Gates başta olmak üzere bu durumun olumsuz örnek oluşturabileceği gerekçesiyle çok geniş kesimden tepki toplamıştı.

Trump başkanlığı bıraktı ancak ABD'de TikTok tartışmaları hiçbir zaman bitmedi. Son olarak ABD Senatosu'nda konuyla ilgili yürütülen tartışmalara bir yenisi de TikTok CEO'su tarafından eklendi.

"ÇİN VERİLERE ERİŞEBİLİR"

shiftdelete.net'ten Ömer Dursun'un haberine göre, Geçtiğimiz haftalarda ortaya çıkan bir iddia sonucunda TikTok’un ABD’deki kullanıcı verilerini Çin ile paylaştığı belirtilmişti.

Çin’deki ByteDance çalışanlarının (TikTok’un sahibi) ABD’li kullanıcılara ait verilere erişebildiği iddiası gündemi karıştırmayı başarmıştı. Kısa video platformu, ABD Senatosu’na yeni bir bilgilendirmede bulundu.

ÇİN MERKEZLİ ÇALIŞANLARIN ERİŞİM HAKKI VAR

Çin merkezli çalışanlar da dahil olmak üzere ABD dışındaki çalışanların verilere erişim hakkı olabileceği ortaya çıktı.

Fakat TikTok CEO’su Shou Zi Chew tarafından yazılan mektuba göre, çalışanların verileri incelemeden önce ABD’deki güvenlik ekibinin kontrolünden geçmesi gerekiyor.

"ONAY SÜRECİ VAR"

ABD dışındaki ByteDance çalışanlarının verilere erişim hakkı olsa da, TikTok oldukça güçlü bir veri sınıflandırma sistemi ve onay sürecine sahip olduklarını söyledi.

Yani Çin’deki çalışanların bilgileri incelemesi için ABD’deki kontrol merkezinden onay alması gerekiyor.

Chew tarafından yapılan açıklama şöyle:

"Çin merkezli çalışanlar da dahil olmak üzere ABD dışındaki çalışanlar, ABD merkezli güvenlik ekibimiz tarafından denetlenen bir dizi sağlam siber güvenlik kontrolüne ve yetkilendirme onay protokolüne tabi olarak TikTok ABD kullanıcı verilerine erişebilir."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN