Uzay rekabeti kızıştı! Bezos'tan Musk'ı kızdıracak hamle

Uzay rekabeti kızıştı! Bezos'tan Musk'ı kızdıracak hamle

Amazon kurucusu Jeff Bezos'dan 2023’te Ay’a insanlı uçuş yapmak isteyen ve NASA'nın yaptığı ihaleyi kazanan Elon Musk’ı kızdıracak hamle geldi

Daha iki hafta önce bir başka milyarder iş insanı Richard Brunson’la “uzaya önce ben gideceğim” yarışına giren dünyanın en zengin insanı, Amazon kurucusu Jeff Bezos, şimdi de uzay yarışında en büyük rakibi Elon Musk’ın Space X şirketine karşı çok ilginç bir hamle yaptı. NASA, 2023’te Ay’a insanlı uçuş yapmak istiyor ve bu amaçla düzenlenen ihaleyi 2.9 milyar dolar fiyat veren Musk’ın şirketi Space X kazanmıştı. Ancak Amerikan Kongresi NASA’ya bu kadar para vermedi, onun yerine bu uçuşun bütçesini 850 milyon dolara düşürdü. Bunun üzerine devreye giren Jeff Bezos, özetle “İhaleyi bana verin, 2 milyar doları biz cebimizden karşılayalım” diyen bir teklifte bulundu. Teklif herhalde Elon Musk’ı çok kızdıracak.

musk.jpg

BEZOS'DAN 2 MİLYAR DOLARLIK TEKLİF

Amazon'un kurucusu ve dünyanın en zengin insanı Jeff Bezos, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA), "Ay'a geri dönme projesi" kapsamında kullanılacak olan insanlı iniş aracı için için 2 milyar dolarlık bir teklifte bulundu.

NASA, Kongre'den talep ettiği 3,3 milyar dolarlık ödeneğin yalnızca 850 milyon dolarını alabilmiş ve oluşan finansman açığı nedeniyle Ay'a insanlı iniş aracı ihalesini beklendiği gibi iki değil, tek bir şirkete verebilmişti.

kavga.jpg

NASA 2.9 MİLYAR DOLARLIK TEKLİFİ KABUL ETMİŞTİ

NASA, Nisan ayındaki ihalede, Bezos'un şirketi Blue Origin'in teklifini reddederek, Elon Musk'a ait SpaceX şirketinin 2,9 milyar dolarlık teklifini kabul etmişti.

Bezos, uzay ve havacılık şirketi Blue Origin'in Ay'a geri dönüş projesine dahil olabilmesi için NASA'ya bir mektup yazarak yeni bir teklifte bulundu.

Bezos, NASA yöneticisi Bill Nelson'a yazdığı mektupta, "Blue Origin, insan iniş sistemi bütçesindeki finansman açığını, bu programı hemen rayına sokabilmek amacıyla hem mevcut hem de bundan sonraki iki mali yıl boyunca 2 milyar dolara kadar tüm ödemelerinden feragat ederek karşılamak istiyor. Bu teklif, ödemelerin ertelenmesini değil, bu alacaklardan tamamen ve süresiz olarak feragat edilmesi anlamını taşıyor" dedi.

NASA, ihaleyi SpaceX'in kazanmasında şirketin yörünge misyonları konusunda başarısı kanıtlanmış projelere imza atmasının rol oynadığını söylemişti.

Söz konusu ihale, astronotları 2024 yılına kadar Ay yüzeyine taşıyacak insanlı iniş aracının üretimini kapsıyor.

SpaceX'in ürettiği Starship aracının, 1972'de Apollo 17'den bu yana NASA'nın ilk Ay misyonuna katılan astronotları taşıması öngörülüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN