Venüs'te Oksijen Var Mı? Davinci Gezegenin Sırrını Ortaya Çıkaracak

Venüs'te Oksijen Var Mı? Davinci Gezegenin Sırrını Ortaya Çıkaracak

2029'da Venüs'e gidecek Davinci misyonu, Venüs yüzeyinin yakınında bulunan oksijen miktarının ilk ölçümlerini yapacak. İşte Davinci ile ilgili ayrıntılar haberimizde...

Gezegenler arası olma arzusunda, ilk hedef Mars iken, Dünya kapı komşusu için birkaç misyon planlamaya başladığından, en yakın rakibi Venüs olabilir. Bununla birlikte, Venüs'e gitmeye karar vermeden önce, gezegenin organik ve kimyasal bileşimini anlamak kritik bir ihtiyaç olacaktır.

davinci.webp

BU ARAMAYA DAVİNCİ'DEN DAHA İYİ KİM YARDIM EDEBİLİR?

Asil gazların, Kimya ve Görüntüleme misyonunun Derin Atmosfer Venüs Araştırması, aka Davinci, bilimi anlamak için 2029'da Venüs'e başlayacak . Uzay aracı, gezegenin yüzeyinin yakınında bulunan oksijen miktarını bulmak için özel bir araca sahip olacak. Çığır açan ölçümleri gerçekleştirecek küçük, düğme boyutunda bir sensör olan Venus Oxygen Fugacity (VfOx) ile donatılacak.

NASA, bilim adamlarının bu çığır açan VfOx ölçümlerini analiz ederek, ilk kez, yüksek bölgelerdeki Venüs'ün yüzeyinde hangi minerallerin en kararlı olduğunu belirlemeye çalışacaklarını ve kayaların oluşumunu son değişiklik geçmişleriyle ilişkilendireceklerini söyledi.

VFOX NEDİR?

Venüs Oksijen Fugacity (VfOx), lisans ve yüksek lisans öğrencileri tarafından DAVINCI'nin Venüs atmosferine yönelik misyonu için tasarlanıyor. Sensör, Venüs bulutlarının altındaki derin atmosferdeki oksijenin kısmi basıncını oksijen fugasitesini ölçeceği İniş Küresinin dışına monte edilecek.

İniş sondası, Venüs'ün yörüngesine geldikten, atmosferik gazları alıp analiz ettikten ve Alpha Regio bölgesinde gezegenin yüzeyine inerken görüntüler topladıktan iki yıl sonra Venüs'e girecek. VFX, yakıt sistemindeki oksijen miktarını yakıtın diğer bileşenlerine göre ölçen birçok otomobil motorundaki oksijen sensörüne benzer şekilde çalışacaktır.

Nasa "Venüs'ün atmosferinde ne kadar oksijen bulunduğunu anlamak, JWST ve gelecekteki gözlemevleri ile güneş sistemimizin ötesindeki Venüs benzeri dünyaları karakterize etmeye hazırlanırken önemli olacaktır. Venüs'ün en derin atmosferinde ne kadar oksijene sahip olduğu bilim adamlarının bu uzak dünyaları incelemesine yardımcı olacaktır, " şeklinde açıklamada bulundu.

venuse-gitmek-neden-zor.jpg

DAVİNCİ MİSYONU NEDİR?

Davinci misyonu, nasıl oluştuğunu ve geliştiğini anlamak için Venüs'ün atmosferinin bileşimini ölçecek ve ayrıca gezegenin bir okyanusu olup olmadığını belirleyecek. Görev, Venüs'te şimdiye kadar var olan yaşam olasılığına dair ilk ipuçlarını bulmayı amaçlayacaktır. Venüs ve Dünya, büyüklük ve yoğunluk bakımından benzerdir, dolayısıyla varsayımsal olarak, bu gezegenler çok benzer olabilir. Ve yine de, çarpıcı biçimde farklıdırlar. Uzay aracı, iklim değişikliği nedeniyle Dünya'da da tekrarlanabilecek gezegendeki değişikliklerin belirtilerine bakmayı amaçlayacak.

DAVINCI+, tıpkı adaşı gibi, bu dünyanın jeolojik özelliklerini detaylandıran, Dünya'nın kıtalarıyla karşılaştırılabilir olabilecek ilk yüksek çözünürlüklü görüntülerini sunacak ve Venüs'ün levha tektoniğine sahip olduğunu düşündürecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN