VPN nedir, nasıl indirilir? DNS değiştirme ve VPN kullanımı nasıl yapılır | VPN güvenli mi?

VPN nedir, nasıl indirilir? DNS değiştirme ve VPN kullanımı nasıl yapılır | VPN güvenli mi?

VPN nedir ve nasıl kullanılır? Ülkemizde artan terör saldırıları sonrası getirilen yayın yasağı, VPN kullanımını da artırdı. Whatsapp, Facebook ve Twitter gibi uygulamaları kullanımı yavaşlıyor. Detaylı anlatımımızla DNS değiştirme ve VPN kullanımı ile internete giriş yapma. Güvenli mi? Zararlı mı? VPN nasıl indirilir? Ayrıntılar haberimizde.

VPN nedir? DNS ayarları nasıl değiştirilir? İnternete yurtdışı ağı üzerinden nasıl bağlanılır? Terörle mücadelede zor günler yaşayan ülkemizde terör saldırıları sonrası yayın yasakları ve internet erişiminin durdurulması ya da yavaşlatılması gibi uygulamaları sıkça görmekteyiz. Whatsapp zaman zaman kullanılamaz hale geliyor. Vatandaşlar internete girmek için çeşiştli yollara başvuruyor. Bunlar arasında VPN kullanımı ve DNS değiştirme gibi işlemler bulunuyor. Bu yollar ile WhatsApp, Facebook, Twitter ve Youtube gibi platformlara giriş yapılabilir. Peki bu işlemler güvenli mi? Bilgisayara zararlı mı? VPN nasıl indirilir ve kullanılır? VPN kullamı hakkında detaylı bilgi haberimizde.

Günlük hayatımızda sık kullandığımız Facebook bir çok sosyal platform gibi artık elimiz ayağımız oldu. Günlük yaşantımızın parçası olan Facebook'ta açılmama sorunu sık karşılaşılır hale geldi. Bu sorunla karşılaştığımızda Facebook girişi nasıl yapılır öğrenmek istediğimiz şeylerin başında geliyor. Peki nasıl çözülür? Facebook'a giriş yapmak için DNS değiştirme yöntemi en meşhur olan yöntem. Bir diğer yöntem ise VPN kullanımı. Facebook giriş nasıl yapılacağını öğrenmek istiyorsanız yazımızı okuyun. İşte ayrıntılı şekilde DNS değiştirme ve VPN kullanımı...

Bu işlemleri yaparsanız güvenlik açıkları oluşabilir.

VPN KULLANIMI GÜVENLİ Mİ?

Siber güvenlik uzmanı Başaran, internet kesintileri sırasında sosyal paylaşım sitelerine erişmek için kullanılan ücretsiz VPN hizmetlerinin, kişisel verilerin güvenliğini tehlikeye attığını bildirdi.

Siber güvenlik uzmanı Alper Başaran, vatandaşların internet kesintileri sırasında sosyal paylaşım sitelerine erişmek için zaman zaman ücretsiz VPN hizmetlerini kullandıklarına dikkati çekti.

VPN hizmetlerinin, kullanıcının internetten yalıtılmış bir tünel ile yurt dışında bir sunucuya bağlanıp, bu sunucu üzerinden internet kullanmalarına imkan verdiğini belirten Alper Başaran, bu sayede internet denetiminin aşılabildiğini kaydetti.

Başaran, ücretsiz VPN hizmetlerinin oluşturabileceği tehlikelerin gözden kaçırılmaması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Hiçbir şey ücretsiz değildir. İnternette sunulan ve ücretsiz olan hizmetlerin bir çoğunda aslında ödemeyi kişisel verilerimizle yapıyoruz. Ücretsiz VPN hizmetlerinde de durum farklı değil. Üstelik bu tür hizmetleri kullandığımızda bütün internet bağlantımız bu hizmeti veren sunucular üzerinden geçtiği için iletişimimizin tamamını izleme imkanı bulabilirler. Ücretsiz VPN hizmetlerinden doğan ilk tehlike, hackerların ve başka ülke istihbarat servisleri tarafından bilgi toplamak amacıyla kullanılıyor olmalarıdır. VPN hizmeti vermek için kurulan sunucu üzerinden geçen kullanıcı bilgilerinin, e-posta mesajları ve diğer yazışmaların izlenmesi ve kayıt altına alınması mümkündür."

SİBER SUÇLULAR TARAFINDA KULLANILIYOR

Ücretsiz VPN hizmetlerinin oluşturduğu bir diğer riskin de VPN yapısına dahil edilen bilgisayarın siber suçlular tarafından kullanılması olduğuna işaret eden Alper Başaran, "Şubat ayında bir VPN hizmetinin kullanıcılarının bant genişliğinin bir bölümünün çocuk pornosu da dahil olmak üzere çeşitli gayrimeşru faaliyetler yürüten bir oluşuma kullandırıldığı ortaya çıkmıştı. Ücretsiz VPN kullanmanın bizi bu suçluların iş birlikçisi durumuna düşürme ihtimali de vardır." dedi.

VPN NEDİR?

Virtual Private Network (Sanal Özel Ağ) teriminin kısaltılmışı olan VPN, basit bir anlatımla internet üzerinde kurulu bilgisayarlar grubundan oluşur. Bu özel bilgisayar ağı, örneğin yerel bir ağa fiziksel erişimi bulunmayan, dışarıdaki bir kişi tarafından ağ kaynaklarına erişmekte kullanılabilir. VPN'ler, güvenilmeyen ağlara bağlanırken bağlantıyı şifrelemek ve güvenli hale getirmek için de kullanılır. Bunun yanında VPN'ler, farklı konumlarda bulunabildiğinden, sizi ülkelerin kısıtlamalarından (yasaklı web siteleri ve IP'ler gibi) da kurtarırlar.

VPN'lerle bağlantınız şifreli olduğundan, gönderdiğiniz ve aldığınız tüm veriler şifrelendiğinden, meraklı gözler ne yaptığınızı göremezler.

Windows işletim sistemli bilgisayarlarda tarayıcınıza Zenmate VPN eklentisini kurabilirsiniz

16-08/26/dns.png

Söz konusu VPN uygulaması olunca kullanabileceğiniz belki 50'den falza Android VPN uygulaması vardır. Bu uygulamaların bir çoğu da benzer özellik ve kalite sunuyorlar. Kimileri ücretsiz olarak hizmet verirken, kimileri de aylık üyelik sistemi ile çalışıyor. Fakat yine de bazı servislerin sunmuş olduğu hizmet, kalitesi ve kullanım kolaylığı ile ön plana çıkıyor diyebilirim.

Android telefon ve tabletlerinize indirip kullanacağınız en iyi VPN ugulamaları ise aşağıdaki gibidir:

Hotspot Shield VPN

VPN programları arasında en popüler oan Hotspor Shield, sadece Android değil aynı zamanda PC ve iOS platformlarında da rahatlıkla kullanarak ücretsiz olarak yararlanabileceğiniz güvenilir bir VPN servisi.

ZenMate

Tam da Türkiye'de Twitter ve YouTube'un yasaklandığı dönemde tarayıcı eklentisi olarak çıkartılan ZenMate, bir anda popüler olup, kullanıcılar arasında müthiş bir hızla yayıldı. Eğer basit kullanım arıyorsanız, ZenMate bu konuda en iyisi. Sadece online ol diyerek e-posta adresinizi ve şifrenizi yazıp VPN'e bağlanmanızı sağlayan ZenMate, farklı ülkelerden sunduğu sunucular sayesinde hızlı bir VPS servisi sunuyor. Bilgisayar kullanımında popüler olduktan sonra Anroid ve iOS versiyonları çıkartılan ZenMate'in uygulamaları da oldukça başarılı ve ücretsiz kullanım sunuyor.

Başım ağrımasın, rahat rahat VPN kullanayım diye düşünüyorsanız ZenMate'i tercih edebilirsiniz.

Hideman VPN

Yine PC ve MAC platformlarında popüler olan fakat mobil uygulamasını geliştirerek Android kullanıcılarına da hizmet vermeye başlayan Hideman VPN, ücretli olarak VPN servisi sağlayan uygulamalardan bir tanesi. Yaklaşık olarak yıllık 25 Dolara gelen Hideman, ZenMate ya da Hotspor Shield'a göre biraz daha karışık kullanıma sahip fakat standart bir kullanıcıysanız, herhangi bir karışıklık olmadığı için kolayca kullanabileceğinizi düşünüyorum.

DNS DEĞİŞTİRME

Başlat – Denetim Masası – Ağ ve internet – Ağ ve Paylaşım Merkezi – Bağdaştırıcı ayarları değiştirin – Wifi kullanıyorsanız o ağı seçin ya da kablolu kullanıyorsanız Yerel Ağ Bağlantısına sağ tıklayıp özellikler diyin. Daha sonra açılan sayfadaİnternet protokolü 4seçin ve uygulan olan DNS ayarlarından birini giriniz. Biz sizlere Google DNS ayarlarını öneriyoruz. Daha sonra ise çıkarken ayarları doğrula dedikten sonra tarayıcıları yeniden başlatınız. Artık erişim yasağı olan sitelere girebilirsiniz.

Android tablet ve cep telefonlarında DNS sunucu değiştirmek için şunları yapın

Android tablet veya Android cep telefonun menü tuşuna dokunun.

Settings / Ayarlara dokunun

Wi-Fi ağları bölümünde bağlı olduğunuz ağa uzunca dokunun.

Açılan menüden Modify Network Config. / Ağ Ayarlarını Değiştirin'e dokunun.

Show Advanced Options / Gelişmiş seçenekleri Göstere dokunun.

IP Settings / IP Ayarları bölümünden Static / Statik seçin.

Ekranı hafifçe aşağı kaydırın. DNS 1 ve DNS 2 ye En iyi ücretsiz DNS sunucular hangileridir? adresinden seçtiğiniz bir DNS sunucuyu girin (Google ve Yandex tercih edilebilir)


Save / Kaydet'e dokunun.

Aşağıda güncel DNS ayarlarına ulaşabilirsiniz.

Google – DNS Ayarları:
8.8.8.8
8.8.4.4

Open DNS Ayarları:
208.67.222.222
208.67.220.220


NORTON – DNS Ayarları:
198.153.192.1
198.153.194.1


Uydunet – DNS Ayarları:
62.248.80.161
62.248.80.162


Dnsadvantage – DNS Ayarları:
156.154.70.1
156.154.71.1


ScrubIt – DNS Ayarları:
67.138.54.100
207.225.209.66


GTEI – DNS Ayarları:
4.2.2.1
4.2.2.2
4.2.2.3
4.2.2.4
4.2.2.5
4.2.2.6

Facebook giriş nasıl yapılır? Facebook açılmıyor sorunu sık karşılaştığımız sorunlardan biri olarak karşımızda. Çözüm olarak DNS değiştirmeyi veya VPN kullanmayı deneyebiliriz. Çevremizdekilerle iletişime geçtiğimiz, fotoğraf ve video paylaştığımız Facebook giriş nasıl yapılır? Detaylı anlatımımızla DNS değiştirme ve VPN kullanımı haberimizde.

HDP operasyonları ve Diyarbakır patlama olayları sonrasında internete girişler zaman zaman kısıtlanıyor.. Çözüm olarak DNS değiştirmeyi veya VPN kullanmayı deneyebiliriz. Whatsapp, Facebook ve Twitter gibi uygulamaları kullanımı yavaşlıyor. Detaylı anlatımımızla DNS değiştirme ve VPN kullanımı ile internete giriş yapma. Güvenli mi? Zararlı mı? 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN