WhatsApp ve Telegram Kullananlar Dikkat! Bu Haberi Okumadan Hangisi Daha Güvenli Karar Vermeyin

WhatsApp ve Telegram Kullananlar Dikkat! Bu Haberi Okumadan Hangisi Daha Güvenli Karar Vermeyin

Anlık mesajlaşma servisleri arasında WhatsApp ve Telegram dünya genelinde en çok kullanılanlar arasında bir adım öne çıkıyor. Her iki servis de ücretsizdir ve WhatsApp ilk olarak 2009'da, Telegram ise birkaç yıl sonra piyasaya sürülmüştür. Tam tarih vermek gerekirse, Ağustos 2013'te.

Bu dört yıllık fark, ilk olarak WhatsApp'ın kendisini dünyanın en çok kullanılan anlık mesajlaşma hizmeti haline getirmesine yol açtı. Ancak Telegram, son yıllarda Meta Platforms Inc'in bir yan kuruluşu olan WhatsApp'ın pazar payını kemirmeye başladı. Telegram'ın son yıllarda nasıl ve neden büyüyerek yarım milyar aktif kullanıcı payını aştığını ise haberimizde ayrıntılı olarak inceleyeceğiz.

Sonraki paragraflarda internette ve bazı forumlarda okuduklarımızı aktarıyoruz, bildirilen görüşlerin ne kişisel ne de bu gazeteyi yayınlayan şirkete ait olmadığını belirtmekte fayda var.

Ayrıntılı olarak, iki anlık mesajlaşma hizmeti olan WhatsApp ve Telegram'ın gerçekten birçok ortak noktası var. Kişilerinizle sohbet etmekten tutun görüntülü arama yapma imkanına kadar. Fakat her uygulamanın da farklı olan ve kullanıcıların her ikisinde de sahip olmayı arzuladığı, kendilerine has özellikleri vardır.

whatsapp.jpg

ARALARINDAKİ FARKLAR NELER?

Bu aslında WhatsApp veya Telegram'ın neden kullanıldığının cevabıdır. Telegram kullanılırsa güncel haberlere erişmek WhatsApp'tan daha kullanışlı olacaktır bu nedenle de günümüzde, özellikle de Ukrayna Rusya savaşında bu uygulama çokça kullanılmaktadır. Öte yandan bu uygulamaların arkasındaki şirketlere ve onların vizyonlarına baktığımızda ise WhatsApp ve Telegram arasında göz ardı edilemeyecek farklılıklar vardır. Bunun nedeni ise WhatsApp'ın Wall Street borsasında işlem gören bir şirkete, tam olarak Meta Platforms Inc.'e ait olmasıdır.

Telegram'ın arkasında bulunan şirket ise, anlık mesajlaşma yazılımı için kâr amacı gütmediğini beyan eden Telegram LLC şirketidir. Bu şirket temelde gizlilik ve güvenliğe önem verir bu nedenle de özellikle bazı kullanıcılar için bu vizyon önemli bir faktör oluşturabilir.

telegram.jpg

WHATSAPP MI TELEGRAM MI DAHA GÜVENLİ?

WhatsApp ve Telegram arasında hangisinin daha güvenli olduğuna dair bir tartışma olduğu su götürmez bir gerçektir. Son yıllarda Telegram, kullanıcılarının da artmasıyla şirketin vizyonu olan güvenlik ve gizlilik algısını gün geçtikçe daha fazla kullanıcıyla ulaşarak kanıtlıyor. Diğer tarafta ise ücretsiz olmasına rağmen arkasında kâr odaklı bir şirket bulunan WhatsApp ve sahip olduğu şirketin kişisel verileri işlemesi yer alıyor.

Elde edilen bilgiler ışığında eğer kullanıcı gizliliği korunmuş, daha güvenli bir deneyim arıyorsa tercihini Telegram tarafından kullanmalıdır. WhatsApp ise elde ettiği verileri Meta Platforms Inc bünyesindeki şirketleriyle paylaşarak kullanıcılara özel kişiselleştirilmiş deneyimler üretmesiyle bilinir. Peki bu bilgiler doğrultusunda siz hangi uygulamayı kullanmak isterdiniz?

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN