Wikipedia gizli reklam tehdidi altında

Wikipedia gizli reklam tehdidi altında

Reklam almadan varlığını sürdüren internet ansiklopedisi Wikipedia, gizli reklam ve PR yapan ajanslardan dolayı güvenilirlik sorunu yaşıyor.

KARAR/ALMANYA

Reklamsız ve kar amacı gütmeyen bir internet ansiklopedisi olma iddiasındaki Wikipedia, maruz kaldığı gizli reklamlar nedeniyle güvenilirlik konusunda yeni bir sorunla karşı karşıya. Profesyonel reklam ajanslarının Wikipedia üzerinde hissetirmeden yaptığı reklamlara bir örnek, Google üzerinden Brezilya’da bulunan bir ulusal park araması esnasında gerçekleşti.

'THE NORTH FACE' ÖRNEĞİ

Google bu aramalarda Wikipedia verilerinden istifade ediyor. Bu aramalar sonucunda Brezilya’daki ulusal parkı bulanlar, bu Wikipedia maddesinde, üzerinde outdoor etkinlikleri tedarikçisi The North Face’in ürünleri bulunan kişilerin, gezinti yaptığı parkın resmini görüyor. The North Face böylece Wikipedia’yı bir reklam aracı olarak kullanıyor. Söz konusu yöntemle İskoçya’odaki Cuillin ve Peru’daki Huayna Picchu parklarında da The North Face reklamı yapıldı.

Bu örnek Wikipedia’nın reklam amaçlı suistimal edilmesine yönelik ilk örnek değil. Daha önce de Wikipedia’da Bild gazetesi hakkındaki eleştirel pasajlar silinmiş, yerine gazetenin reklamını yapan “Bild Pazar gazetesinin amacı hafta sonu, hafta içinde insanların konuştuğu konuları aktarmak“ ifadeleri konulmuştu. Bild gazetesini izleyen bildblog.de isimli blogda bu hata tespit edilmiş ve ilgili madde yeniden düzenlenmişti.

BİR ÇOK AJANS BU KONUDA UZMANLAŞTI

Wikipedia, kullanıcıları tarafından ortaklaşa hazırlanan ve insanlık tarihinde başka bir örneği bulunmayan bir bilgi projesi. Teorik olarak herkes bu ansiklopediye bilgi yazabiliyor. Bu özellik platformun aynı zamanda en büyük sorunlarından ba biri. Çünkü yazanların hepsi yazarların çoğunluğunun kabul edip uyguladığı etik kurallara riayet etmiyor. Bir çok dev şirket PR ajansları aracılığı ile şirketleri hakkında Wikipedia’da bulunan eleştiriler içerikleri değiştirmeye çalışıyor. Wiki PR ya da Wiki Expert isimli bir çok ajans uzmanlık alanı olarak Wikipedia'da içerik güzellemesi konusunda uzmanlaşmış durumda.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN